Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Aplikace na Windows 8

Seriál o Windows:

  1. Představení Windows 8
  2. Aplikace na Windows 8 (tento článek)

Jak bylo již řečeno, v osmičkách máte na výběr ze dvou typů aplikací, a to pro uživatelské prostředí Metro nebo Aero. Aplikace na Aero všichni dobře známe z Windows 7. I když i tady jsou nějaké novinky. Okna jsou hranatější, přibyla nabídka Ribbon, kterou známe například už z Office 2007  a přesouvání souborů se sdružuje do jednoho okna. Na Windows 8 by se vám mělo podařit nainstalovat a spustit všechny aplikace, které vám fungovali na Win 7, samozřejmě se nebudou spouštět v Metru, ale standardně v Aeru. Stále máme možnost využít také režimu kompatibility a to od Windows 95 až po Sedmičky.

Zatímco v Aeru můžete mít otevřených oken na jedné ploše kolik chcete, v Metru máte vždy pouze jedno. Resp. můžete mít i 2, ale pak je jedno maličké. Ale třeba na chat to může stačit. Zajímavější ale je, že můžete mít úzký pruh metro aplikace a široký normální aplikace Aero. To mě osobně hodně překvapilo.

Metro aplikace zatím neseženete jinde, než v Microsoftím obchodě Store. Ten se mimo jiné stará také o aktualizace aplikací tak, jak jsme zvyklí na chytrých telefonech. Přestože Microsoft sliboval stovky aplikací pro Consumer Preview a ještě se chvástal, že budou zdarma i ty placené, než bude vydána finální verze. Nakonec se do nabídky nedostaly ani aplikace z Developer Preview, například Tweet@Rama a je jich podle mého odhadu maximálně 50 z toho většina nepoužitelných. Snad jen ten Evernote a Endomondo.

[nggallery id=12]

I když se mi na počítačích metroidní aplikace moc nelíbí, tak třeba právě Endomondo je výjimkou. Jen je škoda, že teď používám jiný program na zaznamenávání tras. Asi si budu muset všechny své výlety přepsat. Právě na takovéto jednoduché programy se Metro výborně hodí. Nenastavíte vlastně vůbec nic, jen se můžete dívat a ono to něco pěkného ukazuje. To samé třeba i u prohlížeče obrázků. Ten neumí ani otočit fotku.

Většina médií, třeba hudba, film nebo právě obrázky se spouští v základu v aplikaci pro Metro. To může být někdy docela otravné, proto třeba prohlížeč obrázků už jsem si nastavil na ten, který je ve Windows 7. Je prostě rychlejší… V Metru je to graficky hezčí, ale někdy jednoduše nemáte čas, než se provede nějaká efektní animace.

Změnit základní nastavení otevírání třeba obrázku se dá kliknutím na obrázek pravým tlačítkem a vybráním možností „Open with“ následujte „Choose default program“, vyberte program, kterým chcete daný formát otevírat.

Metro aplikace se dají zavřít jednoduchým chytnutím aplikace seshora a přetáhnutím do pravého dolního rohu. Více zde: http://www.pcdays.cz/2012/03/jak-vypnout-aplikaci-ve-windows-8/

Ještě by se hodilo uvést, že metro aplikace pro Skydrive nahrává obrázky mnohem lépe, než verze pro prohlížeč. I když tedy žádný výkvět spolehlivosti a rychlosti to také není. Za další zajímavou (hlavně graficky) by se dala označit aplikace Weather (počasí) nebo Music.

[nggallery id=13]

Written by:

Published on: 2.3.2012

Filled Under: Hlavní strana, novinky, Windows 8