Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Zbystřete, zbývají poslední dny k vytvoření nových mailů na Outlooku na vlastní doméně

Po zrušení free tarifu pro provoz mailů na vlastní doméně u Gmailu, jsme se dočkali tohoto kroku i ze strany Microsoftu a jeho produktu Outlooku (Hotmail). I když se nejedná o žádnou novinku, společnost nás informovala už začátkem roku, že již nebude možné přidávat v rámci free tarifu nové domény do systému. Nově je služba zpoplatněna v rámci Office 365 pro firmy, kdy základní tarif stojí 4,10 € na uživatele. Pokud vám jde jen o maily, našel jsem zajímavou možnost využití tarifu pro podniky za 3,30 €/uživatel. I tak se to samozřejmě všem prodraží.

Do 31.7. však máte ještě možnost vytvořit si zdarma k již přidaným doménám emailové adresy. Dlě vyjádření Microsoftu by měly fungovat na blíže nespecifikovanou dobu (2 roky, 3 roky, furt? nikdo neví), stále zdarma. Jen jak už bylo řečeno nebude možno přidávat a odebírat maily k přidaným doménám aniž byste přešli na Office 365.

Jaké máte možnosti? Popravdě alternativní služby kam umístit maily pro vlastní doménu prakticky vymizely. Jedná-li se o neziskovou organizaci nebo školu, je možné získat Office 365 nebo Google Apps úplně zdarma. Což je určitě pozitivní zpráva pro nejednoho správce mnoha mailových adres v těchto organizacích. Kdybych si ale osobně měl vybrat mezi Office 365 a Google Apps, šel bych do řešení od Google. Měl jsem možnost si oboje vyzkoušet a prostě mám prostředí Gmailu a dalších Google služeb radši. Outlook má také často problém s doručováním zpráv ze Seznam.cz (je na blacklistu), to samozřejmě může nastat i v případě Gmailu, ale opět z vlastní zkušenosti to není tak časté.

Poslední možností je přechod na vlastní poštovní server v podobě nějakého VPS a podobně. Je to asi nejlepší možnost potřebujete-li hodně adres a vystačíte si s menším prostorem. Budete muset investovat nějaký čas do konfigurace, data nebudou tak dobře jištěna jako v případě Google/Microsoftu, ale zase budou u vás. Nemůže se stát, že by někdo jen tak bez vašeho vědomí předal emaily třeba NSA (oni si je stejně přečtou, ale mysleme si, že ne) :-D

Ještě na závěr porovnání plánů MS Office 365 a Google Apps

Snímek obrazovky 2014-07-07 v 3.09.14

Google Apps for Business

Snímek obrazovky 2014-07-07 v 3.06.14

Microsoft Office 365 for Business

Snímek obrazovky 2014-07-07 v 3.06.18

Microsoft Office 365 Enterprise

Written by:

Published on: 7.7.2014

Filled Under: Hlavní strana, novinky