Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

TOSHIBA Satellite L-50-B-177

Design: 75%

Výbava: 75%

Display: 77%

Zpracování: 75%

Výkon: 70%

Hodnocení je globální, nebere v potaz cenu

Total Score 75%

Segment levných notebooků se nám pomalu začíná rozrůstat o kousky osazené displejem s FULL HD rozlišením, v ideálním případě pak s maticí IPS. Výjimkou není ani Toshiba Satellite L-50-B-177 v luxusní bílé barvě startující na částce 12,5 tisíce korun.

PARAMETRY TESTOVANÉHO MODELU

V těle notebooku tepe Intel Core i3 4005U architektury Haswell o taktu 1,7GHz a funkcí Hyper-Threading. To znamená, že procesor je klasicky dvoujádrový, ale se čtyřmi vlákny. Neboli, virtuálními jádry. Hyper-threading umožňuje lépe využít hardware procesoru a pro určité operace ve výsledku i zrychlit výpočty. Procesory řady „i“ nejsou ochuzeny o funkce oproti třeba řadě Pentium či Celeron, nabídnou vám tak o poznání vyšší výkon i přes nižší taktovací frekvenci. Architektura Haswell nám napoví, že procesor bude opravdu úsporný.

 

 

 

 

 

 

satellite

 

Parametry

  • Procesor: Intel Core i3 4005U, 1,7 GHz, Haswell, Dual-Core, HyperThreading
  • Display: 15,6”, 1920 x 1080, IPS
  • RAM: 4GB DDR3
  • Disk: 500GB HDD, 5400 ot/min
  • Operační systém: Windows 8.1, 64-bit
  • Rozměry: 380 x 258 x 23,5 mm
  • Hmotnost: 2,21 kg

Grafická karta Intel HD 4400 plně dostačuje na kancelářskou práci a její potenciál nejlépe využijete při přehrávání videí ve FULL HD rozlišení. Druhou, temnější stránkou jemnosti displeje je vyšší náročnost na grafickou kartu u her. Nečekejte tedy žádné extrémní výkony. Věřím, že online hry jako League of Legends, World of Warcraft či Lineage II si na tomto stroji ale bez problémů zahrajete.

 

Co se operační paměti týče, její velikost se ustálila na 4GB. Tím, že byl notebook osazen jen jedním modulem, nám klasicky nabízí otázku, zdali by se vyplatilo její rozšíření. Odpovědí je: „jak na co“. Máte-li úmysly rozšíření paměti z důvodu renderování videa, asi vás zklamu, úplně užitečné takové vylepšení nebude. Ne nadarmo se říká, že počítač je tak výkonný, jako jeho nejslabší článek. Naopak uvažujeme-li o rozšíření z důvodu, že si internetové prohlížeče rok co rok ukrajují větší a větší podíl z jejího celku, pak jednoznačně ANO! Maximální možnost rozšíření je až 16GB.

DSC01140

Klasický plotnový disk není žádný rychlík, ale na holičkách vás ani při kopírování z rychlé flashky (USB 3.0) nenechá. Jeho benchmark s výsledky najdete níže v recenzi. Obecně bych se však vůbec nebál (v případě že nepotřebujete velkou kapacitu) k notebooku přikoupit levný SSD Disk. Zrychlení prakticky celého zařízení bude více než znatelné.

Displej

Hlavním lákadlem, proč si vůbec tento notebook pořídit, je určitě dle parametrů displej s rozlišením FULL HD a IPS maticí. Odborná komunita už dlouho volá po zrušení prehistorického rozlišení 1366 x 768 bodů u notebooků s 15,6″ uhlopříčkou. Jeden by zajásal, ale… Obrazovka má horší pozorovací úhly, dle mého srovnatelné s TN technologií. Barvy jsou naopak tradičně u IPS matice lepší. Někoho by mohl taktéž odradit lesklý povrch displeje.

 

a17791a46e0c06e88d2ed7c1aef00a8a

 

V rozích bílého rámečku je za tmy viditelné prosvítání podsvícení. Výrobce si pravděpodobně nedal tak záležet s utěsněním. Ničemu krom estetična to ale v podstatě nevadí. Zbytek víka je při poměru ceny v pořádku, prohýbá se jen mírně a na displeji ani při větším tlaku nejsou pozorovatelná žádná vlnění, fleky ani nic podobného.

Webkamera

Příjemným překvapením byla rozhodně webkamera, při svém testu jsem nemohl uvěřit svým očím, jak pěkně při dostatku světla natáčí. V podstatě byste nepoznali za dobrých světelných podmínek rozdíl mezi levným foťákem, mobilem a touto webkamerou. Podívejte se na výsledek sami.

Připojení, konektory a výbava

DSC01213Nenechávejte s novým počítačem své periferie v šuplíku! Konektorová výbava je dostatečně obsáhlá, aby byla schopna pokrýt většinu vašich požadavků. Na pravém boku najdete vstupy VGA a HDMI pro připojení monitoru či projektoru, 2x USB 3.0 a kombinovaný vstup/výstup zvuku. Levý bok zase využijete nejčastěji v případě připojování nabíječky. Nachází se zde tedy zdířka napájení. Dále máme k dispozici síťový port RJ-45 (LAN), jedno USB 2.0 a optickou mechaniku. Čelní strana ukrývá pouze stavové leddiody a čtečku paměťových karet SD XC.

 

DSC01212Z výbavy nechybí Bluetooth, duální Wi-Fi modul podporující nejnovější standard AC (dále také: a/b/g/n), nebo reproduktory Skullcandy. Ty se pyšní technologií DTS Sound, měly by tedy podat lepší zvuk. Hlasitost je fajn, celková kvalita je ale průměrná a tak z loga známého výrobce zůstává pouze ta nálepka. V projevu jsou potlačeny nižší středy a nejsou slyšet prakticky vůbec.

Osobně mi klávesnice u řady Satellite od Toshiby docela sedí, kterýkoliv notebook této řady, jež jsem měl v poslední době v ruce ji měl stejnou a pro mně příjemnou. Samozřejmě, daly by se najít výtky. Klávesy by mohly být lehce prohnuté, aby lépe naváděly prst a dopomohly tak jistějšímu stisknutí. Odezva by také mohla být přesnější. Jsou to však jen drobné nedostatky, které v této kategorii prakticky nehrajou roli. Klávesnice je samozřejmě vybavena numerickým blokem, jak jsme u patnáctech zvyklí.

DSC01189

Rozměry

Velikostně se jedná o klasickou tenčí „patnáctku“. Není to žádná žiletka, ale klasický notebook s hmotností 2,21 kg a rozměry 380 x 258 x 23,5 mm. Co ale příjemně překvapí, je malý nabíjecí adaptér s výkonem 45W. Ten má jen klasickou přívodní šňůru „bez kolíku“ a váží sotva 200g.

Screenshoty z testů a benchmarků

  • Crystal Disk Mark, SpeedFan (bez zátěže), Windows vlastnosti, CPU-Z, Toshiba EcoUtility – spotřeba při nečinnosti.

Konstrukce a chlazení

Volba moderního lesklého bílého plastu se vzorkem byla z mého pohledu trefou do černého. Lidé se čím dál tím více chtějí odlišit a mít svá zařízení více jedinečná. Vystoupit z šedi. Přesně toto se vám rozhodně podaří. Na povrchu nejsou vidět žádné šmouhy ani otisky.

Konstrukce působí solidním dojmem. Opět jsme se ale nevyhnuli jemnému prohýbání základy při otevírání. Jinak nikde nic nevrže. Při chycení za okraj základna pevně drží, nezpozoroval jsem žádnou deformaci.

Chlazení funguje dle očekávání, díky nutnému většímu využití grafické karty se častěji dostává ventilátor do otáček. Jde tak více slyšet. Za běžného provozu teploty nepřekročí 35°, při velké zátěži se pak pohybují okolo 55°.

Výdrž na baterii

Když jsem notebook poprvé otevřel a začal na něm pracovat, přišlo mi, že se vybíjí až neuvěřitelně rychle. Během chvilky byla baterie prázdná jen surfováním v Chrome. FullHD Displej si klasicky vezme víc energie než HD, ale že by o tolik?

Stačila ale chvilka hledání a přepnutí režimu napájení z „Vysoký výkon“ na „Úsporný režim“. Zapnutí pár Eco vychytávek od Toshiby a najednou jej bylo zase naopak problém vybít. Při běžné kancelářské práci s Wi-Fi bych se o 5 hodinovou výdrž nebál. Na film byste se zvládli dívat na poloviční jas klidně i 6 hodin, jenže popravdě… Kdo by se díval na film s polovičním jasem? (možná tak v noci ve tmě). :-))

Nabíjení je díky hodně malé, ale také ne tak výkonné nabíječce pomalejší. Počítejte zhruba s 3 hodinovým nabíjením do 100%.

DSC01238

 

Závěrem

Kdyby mně osobně dal někdo na výběr, jestli raději notebook s vyšším výkonem a displejem s HD rozlišením, nebo tento notebook od Toshiby s FullHD, volba by byla jasná. I přes horší pozorovací úhly, prosvítání plastem okolo displeje a další neduhy, které tento notebook má, já osobně bych si už život bez vyššího rozlišení nedokázal představit.

Znamená to především menší únavu pro oči, ostřejší text, pěknější filmy a více místa na pracovní ploše

Hráče tento kousek neosloví, domácí uživatelé však budou jásat. Spokojíte-li se s pár kompromisy a osadíte-li jej levným SSD, můžete celý tento nákup brát jako investici do budoucna. Místo pro upgrade tady rozhodně je.

Klady

  • FullHD IPS
  • USB 3.0
  • Intel Core i3
  • Rozšiřitelnost paměti RAM
  • OS windows 8.1 v ceně

Zápory

  • prosvítání podsvícení displeje přes krycí plast
  • horší pozorovací úhly
  • lesklý povrch
  • absence dedikované grafické karty

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Toshiba Satellite L50-B PSKT4E-01J00XCZ poskytuje server Heureka.cz

Oficiální rendery výrobce

Written by:

Published on: 14.1.2015

Filled Under: Hlavní strana, recenze

,