Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Yosemite má svého nástupce, přivítejte OS X El Capitan

Společnost Apple dnes oznámila na své vývojářské konferenci WWDC 2015 upgrade svého operačního systému OS X. Nová verze nese jméno OS X El Capitan. Novinky zaznamenaly především základní systémové aplikace – Safari, Mail, Poznámky, vylepšený Spotlight, Metal for Mac, a mnoho dalších.

V novém Safari si budete moci třeba připnout kartu a dostanete do ruky řešení pro ztišení zvuku. Aplikace mail zase nese vylepšený full-screen režim. Vývojáři se k novému operačnímu systému dostanou okamžitě. My ostatní si budeme muset počkat do podzimu.

Metal for Mac

Po zatěžkávacím testu na mobilním operačním systému iOS, se grafický renderovací engine Metal hlásí o slovo také na vašich počítačích. Pro vývojáře bude snadnější portovat jejich hry a ostatní aplikace náročné na grafiku (média,…). Adobe přislíbilo začlenění Metalu do všech svých aplikací v Creative Suite, včetně Photoshopu a Illustratoru. Další spolupráce pak byla potvrzena od Epic Games, 2K Games a The Foundry. Chápejme jej tedy jako dalšího kolegu k DirectX nebo OpenGL.

osx_el_capitan

 

Nový font – San Francisco

Netušíte proč zmiňuji název města? Poté co Apple omrzely názvy koček u operačních systémů, zřejmě ho už nebaví ani klasické názvy. Proto se minulý OS X jmenoval Yosemite, podle národního parku, a současné velice elegantní písmo Helvetica Neue mění za San Francisco. Nejedná se ale o žádnou převratnou novinku, k vidění bylo už na Apple Watch. Věřím, že na iOS určitě dorazí co nevidět.

Split View – nativní přichytávání to není, ale aspoň něco

Jestli je něco, co mi při používání OS X jako uživateli opravdu vadí, je nativní absence přichytávání oken jako to známe z Windows. Samozřejmě jsou na trhu dostupné aplikace pro doplnění této mezery, jako uživatel ale nechci nic instalovat. Tuto funkci beru prostě jako samozřejmost. Apple sice nepřidal tolika uživateli žádanou feature, umožní vám však alespoň mít vedle sebe při fullscreenu dvě okna naráz.

osx_el_capitan_features

 

Nevíte kde je kurzor? Kapitán vám poradí!

Situace je jasná, máte tři 30″ obrazovky s rozlišením 4K, jezdíte myší z jedné na druhou a najednou vás někdo jak na potvoru vyruší. Druhou možností je vyválení se kočky po klávesnici a pohýbání s myší ocasem. Najednou nevíte kde je kurzor! On se snad ztratil, ne?! V panice hledáte jak Sherlock Holmes, po dvou minutách, nalezeno!

Tak takové story se vám už bohužel nepřihodí. Stačí zmateně zahýbat s myší, kapitán rozpozná paniku na své lodi (myšleno obrazně) a zasáhne zvětšením kurzoru!

Stabilita, optimalizace

Yosemite byl zabugovaný, jen si vzpomeňme na problémy s padající Wi-Fi, Bluetooth či celkové zpomalení systému! El Capitan by snad měl přinést určité vysvobození. Předmětem aktualizace má být i zaměření se na tak vyčítanou stabilitu. Ta je dle fanoušků společnosti s jablkem v logu už od doby Snow Leopardu opomíjená. Microsoft cítí s Windows 10 velkou šanci na přebrání otrávených uživatelů, Apple tedy musí nutně zasáhnout udobřením si stávajících zákazníků. Vždyť celá jeho kampať je postavena na spojení „It just works!“. Aplikace se mají tedy otevírat až 1.4x rychleji, náhled PDF dokonce 4x než u Yosemite. Uvidíme…

Těšíte se na OS X El Capitan tak jako já? Změny nejsou určitě k žádné přehnané WOW reakci, potěší ale všechny uživatele.

Written by:

Published on: 8.6.2015

Filled Under: Hlavní strana, novinky

, ,