Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Proč je nezbytné fotit virtuální prohlídky na manuál

Standardně svůj foťák nosím přepnutý v režimu priority clony a automatického ISO, proto se taky tak často zapomenu a po pár nafocených prohlídkách zjišťuji, že by byly nepoužitelné. Jedním z nejdůležitějších bodů, na který určitě nesmíte zapomenout, je totiž přepnutí na plně manuální program. To platí bez výjimky pro všechny foťáky a za všech situací.

Focení automatikou či částečnou automatikou má následky nejen na nepřirozené přechody mezi světly a stíny, ale i na proces samotného spojování. Abyste mi věřili, že si nevymýšlím, mám samozřejmě i názornou ukázku.

panorama-aperture-priorityPriorita clony (A)

panorama-manual Plně manuální režim (M), pevně zvolená clona, čas, iso

Jak se můžete ze snímků přesvědčit, rozdíl je opravdu dramatický. Priorita clony v tomto případě naprosto nereflektuje realitu. Záběry nejsou nijak upravené, jedná se o čistě složené RAWy z Nikonu D7200.

Jak foťák nastavit pro optimální výsledek

  • clona: f9 – f11
  • ISO: 100 – 400
  • čas: jediná věc, kterou budete muset nastavovat na každém místě znovu
  • ostření: exteriéry – nekonečno (∞), interiéry – 2m

Manuální režim může nejednomu začátečníkovi nahnat strach a způsobit psychické trauma, v případě virtuálních prohlídek ale v podstatě není čeho se bát. Clonu i ISO nastavíte jen jednou dle hodnot uvedených výše, pak přizpůsobíte dle každé scény čas podle expozimetru.

Fotíte-li JPG HDR panorama, udeláte klasicky na manuální režim bracketing 3 expozic. Já, protože nemám rád hodně souborů, fotím většinou do RAWu lehce podexponované fotky na nízké ISO (100). Stíny se dají post-processingem v grafickém editoru vytáhnout, z přepalů data už nikdy nedostanete.


Fotografie, virtuální prohlídky a veškeré podklady jsou majetkem NTK. Pro případné svolení s využitím pro účely třetí strany je nutný souhlas majitele práv (NTK). Jakožto autor fotografií mám právo na jejich využití čistě z důvodu propagace mé práce, tedy i na tomto blogu. Vše je podloženo platnou smlouvou. Děkuji za pochopení.

Written by:

Published on: 22.9.2015

Filled Under: Foto, Hlavní strana, návody