Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Vyzkoušeli jsme: T-Mobile bezdrátový LTE internet na doma

Máte doma pomalý internet a zvažujete „superrychlý“ LTE na doma od T-Mobile, kterého je plný nejen váš dům, ale i reklamy v televizi? Skvělé, protože přesně tomu se budu věnovat a možná zjistíte, že vlastně vůbec není pro vás. Díky datovému omezení FUP, bychom třeba tady na PCDAYS nahráli jednu naši recenzi na YouTube a byl by s internetem konec. Ale nepředbíhejme…
tmobile-internet-huawei-lte-1

Jdeme pro internet

Jaká byla motivace pro vyzkoušení LTE internetu od T-Mobile? Na vesnickém internetu se nedá pracovat a ani se dívat na YouTube ve FullHD, současné kabelové připojení je na většině míst v havarijním stavu, absolutně neodpovídá současným potřebám uživatelů. Popravdě mám vážné obavy, že by ty sítě přetížila i jedna MMS…

Přijde vám snad v roce 2016 normální upload 0.24 Mbit/s tedy 0.03 MB/s? Dovedete si představit, jaké je peklo živit se s takovým připojením v internetovém průmyslu? Naštěstí poslední rok z tohoto místa musím pracovat jen minimálně.

 

 

Zařizování LTE internetu začíná v pobočce T-Mobile, ukážou vám všechny tarify a po podepsání smlouvy dostanete router Huawei E5180s-22 za lidovou cenu 2301 Kč. V reklamě si s ním chodí doktor po nemocnici jako by se nechumelilo, krabička zázračně všude funguje i bez elektřiny. Kabel do elektrické zásuvky ale samozřejmě potřebovat budete, router žádnou baterii neobsahuje.

Snímek obrazovky 2016-03-27 v 18.24.27Modem pro internet bez drátu, vlastně tak bez drátu není…

Co je Huawei E5180s-22 zač?

V podstatě relativně průměrný LTE modem/router, na Heurece ho seženete asi za 4 500 Kč, nic prémiového (kromě designu) ale nečekejte. Svými síťovými vlastnostmi na šíření signálu se vyrovná routerům za 500 Kč. Co víc, otravně modře svítí, aby všichni vaši známí přes celý dům viděli, že máte omezený internet.

Specifikace

  • LTE frekvence: 2100 MHz, 800 MHz, 2600 MHz, 1800 MHz, 900 MHz
  • příjem: LTE, 3G
  • 1 x výstup pro síťový kabel (RJ45)
  • max. rychlost příjmu: 150 Mbps
  • anténa: vestavěná (možnost připojení externí antény: ne)
  • Wi-Fi: 802.11 b/g/n, 2.4 GHz
  • rozměry: 70 x 70 x 110 mm
  • maximální počet připojených zařízení: 32

Pro rozsáhlou domácí síť plnou multimédií se určitě jako router nehodí. Neumí pracovat s 5 GHz pásmem (není tak zarušené) ani rychlejším standardem 802.11 ac. Maximálně 32 připojených zařízení také není nic extra, vezmeme-li v potaz blížící se internet věcí. Máte-li doma více než jeden počítač připojený kabelově, budete si muset koupit nějaký rozbočovač, popřípadě externí Wi-Fi kartu.

tmobile-internet-huawei-lte-3

Snížení přenosové rychlosti (už) ve vedlejším pokoji je znatelné, kompaktní rozměry prostě jsou vidět všude kam se člověk podívá. Nenáročný uživatel by byl asi spokojený, ten ale nepotřebuje rychlý internet! Já na tento Huawei napojil přes jedinou zdířku špičkový router Cisco Linksys EA6400, který zabezpečuje gigabitovou Wi-Fi po celém domě.

Zapojení a test rychlosti

Zapojení bylo opravdu jednoduché, do slotu vespod routeru dáte SIM kartu, připojíte napájení a je to. Všechny přístupové údaje jsou uvedeny na nalepeném lístečku na routeru.

Adresa administace: 192.168.8.1
Defaultní login: admin
Defaultní heslo: admin

Test – LTE internet T-Mobile

Bezdrátový LTE modem umístěte někam s dobrou viditelností, pokud jste měli současný router ve sklepě, protože jste byli líní vytáhnout si kabel na rozumné místo, tady byste neuspěli. Výsledná rychlost je opravdovou výhrou, ještě jste ten boj s pomalým internetem ale úplně nevyhráli.

Zní to až moc dobře, kde je zádrhel?

Jak už bylo řečeno, háček je v přítomnosti FUP (Fair User Policy). Zatímco u mobilních zařízení se neočekává, že budete uploadovat nějaké obrovské soubory, u počítačů je to přesně naopak. Tenhle internet je na takové to domácí surfování po iDNESu, Facebooku, rozhodně ne na práci! Teda… ne na moji.

Snímek obrazovky 2016-03-27 v 18.24.14

Vzpomenu-li si na:

  • několikrát uploadovaný 10 GB soubor výukových tabulí pro SPŠ a OA Bruntál
  • 50 GB recenzi ve 4K na VW Touran
  • 64 GB SD kartu do foťáku
  • 1 TB cloudový disk

Tak si rychle spočítám, že i kdybych si vzal ten nejdražší tarif 100 GB, uploadoval 10 měsíců a zaplatil T-Mobile 11 999,- tak ten svůj cloudový disk stejně nezaplním…

Je to smutné, ale přenos jednoho 5 minutového zkomprimovaného videa ve 4K z YouTube vám sežere kolem 500 MB FUP. Mrknete se na 200 videí (za měsíc rozhodně níc zvláštního) a hle… Limit je fuč.

Jste vášnivým stahovačem filmů z Ulož.to?

(Já ne, ale čistě hypoteticky, může se jednat i o oficiální videotéku…)

  • za 399 Kč/měsíc (20 GB FUP) stáhnete asi 25 filmů (800 MB)
  • za 499 Kč/měsíc (40 GB FUP) stáhnete asi 50 filmů
  • za 1199 Kč/měsíc (100MB FUP) stáhnete asi 125 filmů

tmobile-internet-huawei-lte-2

Řešení? Zrušení FUP nebo dotace z EU na rozvoj internetu.

Nechápejte mě špatně, je určitě super, že si můžete užívat opravdu rychlého internetu i v těch nejmenších českých vesnicích. Jenže je to něco, jako byste měli před sebou Vltavu, ale mohli si vzít jen tolik vody, kolik se vám vejde do lahve na kolo. Na jednu stranu vám to změní život, ale asi tak na 1 hodinu.

Máme chytré 4K televize, chytré domácnosti, každý má svůj smartphone i počítač. Všichni by chtěli na svých virtuálních profilech na sociálních sítích nějak žít, jenže pomalý nebo nepřiměřeně drahý internet jak z doby kamenné stále způsobuje značnou nerovnost mezi městem a vesnicí.

Written by:

Published on: 28.3.2016

Filled Under: Hlavní strana

, ,