Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Téma: Nový Macbook Pro – redukce, všude samé redukce…

me2Nový Apple Macbook Pro opět posunul hranici využití nejnovějších komponent na novou úroveň, možná to ale v Apple trochu přehnali. Macbook má nově zářivější displej, dotykový panel v klávesnici, čtečku otisků prstů, je tenčí, lehčí a výkonnější. To by bylo pro jeden upgrade u Applu až až, většinou jsme zvyklí na pár drobných vychytávek, které zpříjemní život. Tentokrát však ne, Tim Cook se rozhodnul, že bude stejně štědrý jako v případě iPhonu a na vánoce nadělí redukce i všem MacBookářům. Protože redukce jsou cool a všechno co chcete, je při nákupu nového počítače za 60 tisíc kupovat redukce, kabely a rozbočovače za dalších 5.

Nový Macbook Pro je pracovní mašina každým coulem, proto se Tim Cook rozhodnul sebrat všem fotografům, kameramanům, zvukařům a lidem s rozšiřitelným úložištěm čtečku SD karet. Můžete si koupit redukci, bude opravdu radost používat notebook v terénu s krabičkou visící na drátku.

snimek-obrazovky-2016-10-28-v-0-52-59

Super věc má i pro grafiky, díky tomu, že nový Macbook Pro má pouze USB-C vstupy, budou si muset všichni koupit ke svým grafickým monitorům nové kabely Displayport -> USB-C. Co víc, redukci budete potřebovat i na Apple Cinema Display.

tim-cook-rozbocovace

A co takoví profesionálové, kteří přednášejí? Nyní si koupili všichni redukci Mini DisplayPort -> VGA nebo píchli projektor/televizi do HDMI. Ejhle… HDMI chybí, potřebujete novou redukci USB-C na VGA/HDMI… Nepříjemné!

Nakonec i pro programátory a ajťáky si Apple našel něco, čím by je mohl na*rat. Apple měl na MacBoocích vždycky stejný layout klávesnice jako na externí klávesnici. Důvod byl prostý, když pracujete na cestách na svém notebooku, pracujete stejně produktivně, jako když máte Macbook na stole v docku. Jenže když vydáte klávesnici na Macbooku s takto pokročilými funkcemi, ale externí klávesnici necháte starou, musíte se najednou učit druhý layout.

macbook-pro-2016-starterpack

Apple si to pokazí i u současných majitelů iPhonů, všichni s novým MacBookem Pro, si totiž budou muset koupit kabel (Lightning -> USB-C), aby vůbec svůj měsíc starý iPhone mohli připojit.

Kopl vám někdy někdo do kabelu od MacBooku a vy jste byli štěstím bez sebe, že máte MagSafe konektor pro nabíjení, takže vám notebook nespadl na zem? Smůla, MagSafu můžete dát pápá.

MacBooku Pro chybí 4 porty, počítejte se mnou. Magsafe + 2x display port + 2x USB 3.0 + HDMI + čtečka paměťových karet, to je celkem 7 portů. Nový MacBook pro má 4, defacto 0 (4 – nabíjení, displej, displej, usb čtečka karet = 0).

immediate-macbook-pro-2016-release-following-october-24-intro-with-refreshed-macbook-air

Nejvíce vytuněný MacBook Pro 15″ na přání stojí 100 000 Kč, nejde ale osadit více než 16 GB RAM. Jako fór dobrý, ale spolu se skoro 4 roky neupgradovaným Macem Pro, jednoduše neexistuje u Applu žádný opravdu výkonný stroj.

Závěrem

Možná to bude znít jako velké klišé, ale přijde mi, že se Tim Cook rozhodnul pošlapat všechno, co Steve Jobs zasel. Stejně jako kdysi v historii, opět nasekal nesmírné množství zařízení, kombinací, barev, pro bílé, černé, žluté i barevné. Apple se tak evidentně dal na dráhu fashion doplňků a na profesionální uživatele, kteří přešli k Apple kvůli skvělému a intuitivnímu ovládání postupně kašle.

iPhone přišel o Jack, u Macbooku Pro Jack zůstal. Macbook Pro ale dostal USB-C, iPhone má stále Lightning. No… Asi nejsem jako Apple ovce tuhle inovaci schopen vstřebat. Bohužel neexistuje jiné zařízení s Mac OS X, které by splňovalo moje nároky, takže za rok asi zakotvím u tohoto zařízení i se všemi redukcemi…

Written by:

Published on: 28.10.2016

Filled Under: novinky, Téma

,