Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Brázděte laguny Benátek jako Jack Sparrow a pořiďte při tom skvělé fotky!

Vítám vás na palubě. Ačkoli se může zdát na nápadu udělat si výlet do Benátek všechno krásné, nenechte se zmást, je to past vedle pasti! S lifehacky, které vám v tomto článku dám, však nebudete mít problém nafotit skvělé fotky, naučit se řídit gondolu, vyhnout se turistickým pastem, dát si zmrzlinu a možná i stihnout letadlo zpátky.

Víte co je lepší, než se nechat vozit gondolou uličkama Benátek? Jezdit gondolou vlastní!

Prvně, ale jako vždy pojďme k fotovýbavě, se kterou jsem do Benátek letěl. Bylo totiž opravdu o co stát! Těsně před cestou, jsem upgradoval ze svého starého stativu na Bushman Panoramic Amarula. Nejen, že ten stativ skvostně vypadá a díky karbonu váží pouhých 1100 g, on se dokonce díky transportní výšce 37 cm vejde i do malého batohu! Místo kulové hlavy pak používám panoramatickou hlavu Bushman Panoramic Gobi, která se po odmontování vertikálního ramena dá používat i pro horizontální focení.

Nikon D500 + 16-80mm, Bushman Panoramic Amarula

Druhou skvostnou věcí, byla nová high-end zrcadlovka Nikon D500 s objektivem Nikon 16-80mm f/2.8-4 E AF-S VR. Tahle zrcadlovka má sice v uvozovkách jen APS-C čip, zato ale disponuje procesorem Expeed5, který najdete i ve vlajkové lodi Nikon D5. Ovládací prvky naopak připomínají ty z modelu D810. Nikon D500 umí natáčet do 4K při 30pfs neomezeně dlouho a nafotit až 200 RAWů frekvencí 10 sn./s. Suma sumárum, je to naprosto brutální mašina.

Let, bydlení a doprava

Přímý let Praha -> Benátky (VCE) trval asi 1 hodinu a objednával jsem ho přes kiwi.com. Hotel jsem měl předem zabookovaný přes Booking.com. Pokud nehledáte přehnaný luxus, protože stejně na hotelu jen přespáváte, určitě vám můžu doporučit síť špičkových hostelů Generator Hostels. Umístěný byl na ostrově Giudecca, na který se dalo dostat přímo z letiště vyhlídkovým trajektem. Jen tak mimochodem, z pokoje budete mít téměř stejný výhled, jako mají lidé ubytovaní v luxusním hotelu Hilton.

Lobby hostelu Generator.

Pokud překousnete, že budete na pokoji s více lidmi, budiž vám odměnou pěkná velká koupelna, super vybavené lobby a relativně použitelná Wi-Fi v ceně. Jen pozor, že součástí částky za ubytování není snídaně a ručníky! Nemáte-li co dělat, můžete se dát s někým na baru do řeči a navázat tak nové kontakty se zajímavými lidmi z celého světa.

Další tipy na ubytování



Booking.com

MHD (Vaporetto)

Pomineme-li, že byste mohli mezi ostrovy plavat, což kvůli špinavé vodě asi není dobrý nápad, budete muset využít hromadnou dopravu nebo vodní taxi. Celodenní jízdenka na vodní MHD vyjde na 20€. Vodní taxi je pak pekelně drahé a pokud cestujete tzv. „on budget“, můžete ho úplně ignorovat. Vaporetto jezdí i během noci.

Vaporetto, Nikon D500 – ISO 1250, f/2.8, 1/8s

Placení a jídlo

Kartou, se v Benátkách moc platit nedá a když, tak nejčastěji nad 20€. Doporučuji si tedy přivézt dostatečný obnos eur s sebou. Dokonce i bankomaty od seriózních bank nabízí nevýhodné kurzy a pofidérní poplatky. Nejlepší ceny za jídlo najdete v obchodech v zapadlých uličkách, i když i mezi nimi se občas najde nějaká převlečená turistická past. Na oběd doporučuji vybrat si restauraci ze seznamu, který sestavil The Guardian.

Navigace

Stáhněte si do svého chytrého telefonu mapu/navigaci s offline podklady Maps.me, je dostupná pro iOS i Android a perfektně se mi osvědčila. Protože jsou Benátky hodně klikaté a přestupy mezi trajekty zdaleka nejsou logické, hodí se zaplatit si i internet do zahraničí a kombinovat offline navigaci s online Google mapami. Nerad podceňuji vaši chůzi, ale pokud vám Google mapy napíšou, že někde budete za 15 minut, raději si připravte půl hodiny. Buď se ztratíte, nebo vás zbrzdí hejno selfíčkářů, kteří ucpou uličku na šířku jednoho člověka.

Někde v Benátkách… Nikon D500 – ISO 200, f/5.6, 1/500s

Kde fotit

Centrum Benátek je romantické a klidné místo asi jako Karlův most v létě o víkendu. To znamená, že nechodíte tam, kam chcete vy, ale tam, kam vás sune dav. Proto je potřeba mít strategii a být ve správný čas na správném místě. Za mě se vyplatí chodit do centra jen mezi 4-8 ráno, to ani na hlavním náměstí sv. Marka není až na fotografy ani noha. Zbytek dne využijte na kurz řízení gondoly nebo na výlety po ostrovech (Murano, Burano, Torcello). Před západem se zase vraťte na hlavní ostrov.

Výhled na San Giorgio

Najít ničím nezakrytý výhled na chrámy ve vodě je dost velký problém, většinou máte v popředí nevzhledně zaparkované gondoly, tyče, mola a zastávky MHD. Po chvilce hledání a s trochou drzosti, ale můžete vtrhnout na nějaké molo a počkat si správný okamžik. Toto místo s výhledem na San Giorgio Maggiore, jsem měl po celém dni chození vytipované a jakmile začal západ, okamžitě jsem zaujal pozice. Během další půl hodiny už bylo uzoučké molo plné fotografů, ale měli smůlu. :-D

San Giorgio Maggiore, Nikon D500 – ISO 50, f/25, 5s, GPS

Most u hotelu Splendid

Jako správný Benátčan, jsem se toulal uličkama a schovával se před deštěm. To mě zavedlo až do nějaké podivné díry v domě – asi garáž na loď, kde byl následující výhled. Pak už stačilo jen vyčkat až vyleze slunko a přijede gondoliér…

Splendid hotel, Nikon D500 – ISO 250, f/13, 1/6s, GPS

Klenby Dóžecího paláce

Na rozdíl od neznámého mostu u hotelu Splendid, jsou klenby Dóžecího paláce vyhledávaným fotospotem. Jejich symetrie přitahuje oči všech kolemjdoucích fotografů. Zejména na focení této architektury, je potřeba si pořádně přivstat. Tato fotka byla vyfocená někdy okolo 5-6 hodiny ráno, jinak jsou podchody plné lidí. Ještě aby ne, když je za rohem „středobod vesmíru“, náměstí sv. Marka!

Doge’s PalaceNikon D500 – ISO 160, f/8, 6s, GPS

Můj kamarád a fanoušek Counter Striku, mi dokonce poslal screenshot ze stejného místa z nové mapy Canals.

Náměstí sv. Marka

Na následující fotce sice není náměstí sv. Marka, ale je to ulička, kterou jsem přímo z náměstí fotil. Náměstí samotné mě moc nebavilo, ale pokud máte rádi holuby, můžete si s ním udělat selfie. No opravdu… A ne jen s jedním! Holubi tu lidem lezou na hlavu, doslova!

Ulice Merceria Orologio, Nikon D500 – ISO 160, f/11, 3s, GPS

Rialto bridge

Ikonický most Rialto z roku 1591 je vlastně takový benátský Karlův most, jen namísto Vltavy vede přes Canal Grande. Most je až neuvěřitelně mohutný, asi protože jim několikrát v historii spadl. Ať už z důvodu přetížení, nebo požáru. Dokonce když tento nový most stavěli, tak tehdejší architekti očekávali, že díky konstrukci bez podpěry opět brzy spadne. Zatím ale pár set let drží, tak uvidíme.

Rialto Bridge, Nikon D500 – ISO 100, f/13, 1/6s, GPS

Od rána (8:00) do večera (1:00) je plný lidí a opět, jedinou možností jak ho dostat, je si přivstanout. Abyste ho vyfotili, musíte hledat nějaké volné molo, případně se dostat na loď. GPS pod fotkou odkazuje na místo, kde byl snímek vyfocen.

Pršelo… Nikon D500 – ISO 100, f/13, 1/6s

Jezdit lodí po Benátkách, je vůbec skvělý zážitek. Při křižování vod okolo ruin starých zatopených domů, si připadáte trochu jako kapitán Jack Sparrow na Černé perle, i když stále sedíte jen v obyčejném Vaporettu. Namísto královské flotily, ale prcháte před turistickými pastmi. Pokud chcete zažít neopakovatelný zážitek, zapomeňte na vození se gondolou a radši si zaplaťte 2 hodinový kurz řízení gondoly na rowvenice.org.

Basilica di Santa Maria della Salute

K bazilice, která je téměř na vlastním ostrově, vede druhý nejznámější most – Ponte dell’Accademia. Pohled z onoho mostu, je jeden z nejikoničtějších z celých Benátek. Já ale zvolil opačnou strategii, jít si vyfotit západ s bazilikou samotnou, protože jsem jen chvíli předtím fotil pohled na San Giorgio.

Basilica di Santa Maria della Salute, Nikon D500 – ISO 640, f/4, 1/30s, GPS

Dalším skvělým místem, odkud fotit Benátky, jsou za poplatek přístupné věže. Těch je neskutečné množství a stojí se na ně fronty doslova až za roh. Přiznám se, neměl jsem na to nervy. Jedna je právě i na vrcholku Basilica di Santa Maria della Salute.

Když už máte všechny kanály vyfocené tisíckrát, je čas na výlet po ostrovech. Typická cesta vede po souostroví Murano – Burano – Torcetto.

Murano

Murano je ostrov, kde si rozhodně nerozbitnou skleničku od soudruhů z NDR nekoupíte. Místní skláři si na své šikovnosti dost zakládají a veškeré skleněné předměty vyrábějí ručně. Na výběr máte z různých sošek, korálů, skleniček až po benátská zrcadla.

Na ostrově Murano, Nikon D500, ISO 160, f/10, 1/200s, GPS

Mě osobně výroba skla nějak nelákala a radši jsem fotil. Murano je totiž docela pěkný barevný ostrov, kde poprvé v Benátkách natrefíte na klid a relativně normální ceny za jídlo. Když nad tím tak přemýšlím, ostrovy jsou možná hezčí než Benátky samotné…

Menšího ruchu na Muraně využívá hodně fashion fotografů

Burano

Pokud pocházíte ze sídliště, budete si připadat jako doma, no opravdu! Ostrov je známý svými unikátně barevnými fasádami. To v Česku známe z dob, kdy se dostávaly dotace na zateplení paneláků a každý dům měl minimálně jednu barvu.

Burano, Nikon D500 – ISO 200, f/10, 1/160s, GPS

Samozřejmě vtipkuji, Burano (neplést s Murano) je nádherný ostrov asi hodinu cesty trajektem a rozhodně by vám neměl chybět ve vašem cestovatelském seznamu. I přes poměrně velké množství turistů, vás obklopí nepopsatelný pocit klidu, pohody a životní rovnováhy.

Jestli si myslíte, že si na Buranu můžete natřít dům jakoukoliv barvou, jste na omylu. Na barvy domů v Buranu existuje komise, která schvaluje, jestli je barva přijatelná!

Snažit se udržet horizont a srovnat všechny křivé stěny do kolma je téměř nadlidský úkol… GPS

Závěrem

Za 2 dny jsem po Benátkách nachodil něco přes 70 km. Bouřka nebouřka. Pokud mi něco z fotografického vybavení chybělo, určitě to byl ND filtr pro prodloužení expozice, ono používat clonu 25 a více není úplně ideální. Hodně brzo ráno a pozdě večer, to tu byl pro fotografa doslova ráj. Doporučuji tedy fotit východy/západy slunce a zbytek dne vyplňte nějakou zábavou nebo vyjeďte z centra pryč, není tam o co stát.

Nikon D500 se ukázal jako skvělý parťák na výlety, ani v obrovských vedrech se nevymlouval na přehřátí a nabitý vydržel doslova věčnost. Za 2 fotící dny, jsem nabíjel jen jednou. V kombinaci s objektivem 16-80 mm f/2.8-4E AF-S VR, byla váha setu pro trénovanou ruku i pro celodenním nošení zvládnutelná. Jen pro zajímavost, věřili byste, že jsem celý plnohodnotný stativ Bushman Panoramic Amarula nacpal do toho malého batohu, co mám na zádech?

Benátky byly fajn, ale dle mého bohatě stačí na prodloužený víkend. Pokud tam plánujete být déle, doporučuji poohlédnout se po výletech i ve vzdálenějším okolí.

 

[SERIÁL] Kde fotit

Written by:

Published on: 7.6.2017

Filled Under: Foto, Osobní blog

, , ,