Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

10 zaručených tipů, kde fotit v Praze

Historické centrum Prahy je doslova klenotem nejen pro vášnivé architekty, ale bezpochyby i pro každého fotografa. Kýč střídá kýč, turisté šílí, Karlův most se prohýbá pod záplavou skupin s nabušenými zrcadlovkami. Fototuristika je jednozněčně novým trendem, tak proč si taky něco necvaknout a neobohatit své sociální sítě o nějakou tu „tutovku“? A protože se vám určitě nechce obíhat Prahu, rozhodl jsem se ji oběhnout za vás, přičemž postupně plním tento článek.

Karlův most

Pod mostem za mostem, tam si na tě počíháme, podmostem, za mostem, tam tě vyfotíme! Tak nějak by mohla znít poněkud trapně upravená verze písně z Lotranda a Zubejdy, kdyby ji zpívali nadšení instagramisté čekající na fotku se správným světlem. Na Karlově Mostě můžete cvakat naprosto všechno, hlava nehlava to tam perte! PS: nezapomeňte přidat hashtag #mostzvajec!

karluv-most-petr-vocelka Sony a77II, SAM 35mm f/1.8

Na bránu s vyhlídkovou věží se dostanete jednoduše nenápadnými dveřmi ve zdi věže. Potom půjdete po schodech nahoru, koupíte si vstupenku (student s OpenCard za 60,-) a můžete jít na věc! Krásných výhledů je mnoho, tento je však nejznámější a neuděláte s ním chybu.

petr-vocelka-karluv-most-vezNikon 1 J5, setový objektiv 10-30mm

Ti zkušenější si můžou při setmění troufnout i na panning lodí pod mostem. Prostě za málo peněz hodně lajků!

charles-bridge-boat-petr-vocelkaSony a37, SAM 35mm f/1.8

Věž Staroměstské radnice

Omrzelo vás focení Orloje? Nevadí, vylezte na něj a máte opět co fotit! Z mé osobního zkušenosti bude tenhle výšlap nejlepší podstoupit během vánočních trhů, kdy je náměstí ozdobené vánočním stromkem a červenými stánky. Vstup je za 100 Kč s OpenCard (bez 120 Kč). Naopak o Silvestru bych se tomuto místu obloukem vyhnul, lidé se totiž baví střílením na věž, tedy i na vás. Pozor, na místě zákaz používání stativu!

christmas-markets-prague-petr-vocelkaSony a77II, Samyang 8mm f/3.5 Fisheye

Petřín

Vyfotit pohled na Prahu z Petřínské věže je klasika, udělejte si ale výlet do okolí. Zaručeně najdete několik dalších skvělých spotů, navíc se při tom i projdete. Ideální neopakovatelnou atmosféru zažijete během května/června, kdy všechno kvete a lidé mají na trávě piknik. Praze se občas přezdívá „malá Paříž“, Petřínská rozhledna je pak taková „malá Eiffelovka“.

petrin-petr-vocelkaNikon 1 V3, setový objektiv 10-30mm

Letná

Ke kopci nedaleko centra Prahy to máte nejlepší vzít tramvají. Ne protože by snad byl daleko, ale šetřete si síly na výšlap, určitě vás bolí nohy už z předchozího Petřína. Vzrostlé stromy pohltily většinu možných pěkných výhledů, naštěstí ty nejlepší jsou připraveny pro vaše objektivy. Při focení krajiny se snažte vyhnout všem větvím, které by jakkoliv zasahovaly do výsledné fotky. Se zrcadlovkou zase hodně cloňte, aby byla hloubka ostrosti co největší.

letna-petr-vocelkaNikon D7200, setový objektiv 18-105mm

Chybí vám boty? Skočte si pro jedny na Letnou… Ne, nepomátl jsem se, jen vám sděluji, že na Letné u Metronomu (velké kyvadlo) zažijete trochu bizarní pohled na street art, jehož cílem je házet pár bot svázaný tkaničkami přes drát elektrického vedení.

letna-u-metronomu-petr-vocelkaNikon D7200, setový objektiv 18-105mm

Střelecký ostrov

Výborné pohledy na Pražský hrad a Karlův most se skýtají ze Střeleckého ostrova. Co víc, nevhodnou kompozici fotky můžete jednoduše upravit zapůjčením šlapadla. Pak vaše kreativní mysl nebude nijak omezována. Místo je rájem piknikářů, procházkářů, ale i zvířat. Veverky, labutě… Prostě něco pro wildlife fotografy. (Teď se mi asi smějete, ale když jsem fotil tuhle labuť, skočil za mnou do rákosí nějaký Japonec v maskáčích, s kloboukem, full frame zrcadlovkou a maskovaným teleobjektivem!)

strelecky-ostrov-petr-vocelkaSony a77II, SAM 35mm f/1.8

Václavské náměstí

Nic nepotěší oko turisty víc, než socha sv. Václava. Takto zezadu ji vyfotíte od budovy Muzea a o barevné čáry už se postará dlouhý čas spolu s auty sám. Jak můžete vidět, využít se dá i deště, který odrazí světla.

vaclavske-namesti-petr-vocelkaSony a77II, SAM 35mm f/1.8

Signál Festival

Jako samozřejmost už bereme i každoroční festival světla Signál, kdy se na několik dní Praha promění na kouzelné místo plné zajímavých barevných atrakcí. Možná ještě lepší než videomapping, jsou netradičně nasvícená místa. Letos to byl Střelecký ostrov jako magický les, v předchozích letech zase třeba Tančící dům (Ginger & Fred).

signal-festival-2015-petr-vocelkaSony a77II, SAM 35mm f/1.8

Nové stanice metra A

Je libo trochu moderny? Pražské metro je svým designem jedna z nejhezčích podzemek na světě, nejednou se objevilo i ve videoklipech zahraničních tvůrců. Tato fotka pochází z nově vybudované stanice Nemocnice Motol zelené linky A. Byl jsem tam fotit hned první den, kdy byla otevřena pro veřejnost. Teď už budou lidi asi trochu vysazenější na objektivy, takže se zkuste chovat jako nadšený turista!

petr-vocelka-praha-metro-motolNikon 1 V3, setový objektiv 10-30mm

Trojský most

Další nádhernou novou stavbou je i most v pražské Troji. Fotografy bude zajímat zejména v noci, kdy je naprosto úžasně osvětlený. Doporučuji tam ale nechodit fotit sám (já byl :-D), nejenže nemají Holešovice zrovna nejlepší pověst, pro pěkný záběr je potřeba chodit do hodně zapadlých, neosvětlených míst. To poslední co chcete je, abyste vlezli v 11 večer nějakému feťákovi do skrýše a ten vás okradl o výbavu v ceně auta.

petr-vocelka-trojsky-mostNikon 1 V3, setový objektiv 10-30mm

V blízkosti je pražská ZOO, nádherný Trojský zámek, nebo Cross Club! Všechno velice atraktivní místa.

Žižkovská věž

Za stejně kontroverzní stavbu jako Kaplického nepostavenou knihovnu, můžeme prohlásit právě Žižkovskou věž architekta Václava Aulického. Ta se pyšní oceněním druhé nejškaredší budovy světa, automobilka Škoda Auto z ní udělala ve své reklamě raketu a Václav Moravec odtamtud s trochou nadsázky řídí politickou situaci v Česku. Tak či onak, je na očích stovkám tisíc pražanů každý den, přesto jen málokdo byl uvnitř! A víte co? Mě se líbí!

DSC_9960 Nikon 1 V3, setový objektiv 10-30mm

Ve výšce 93 metrů jsou kromě výhledu naprosto úžasná i zavěšená křesílka ve tvaru polokoule, ve kterých slyšíte z malého rozhlasu zvuky z ulice. Popadne vás až spiklenecká atmosféra.

Volba míst

Praha je plná nádherných míst a je naprosto nereálné je sem všechny vybrat. Každý máme jiné cítění. Byl bych ale rád, kdyby tento článek byl inspirací všem, kteří si chtějí z Prahy odnést pěkné fotky a vzpomínky z cest. Záměrně jsem vybíral známější místa blízko ostatních „atrakcí“, které Vaši přátelé okamžitě poznají. Trmácet se přes celou Prahu kvůli jedné fotky, z níž ani nikdo nepozná, že je z Prahy, nemá z pohledu turisty v podstatě žádný význam.

Budu moc rád, když se s ostatními podělíte v komentářích o své úlovky a další tipy, kde pořídit ikonickou fotku z Prahy!

Autorem všech fotek je Petr Vocelka, autor tohoto článku. V případě zájmu o některou z nich mě kontaktujte na emailu petr.vocelka@pcdays.cz.

 

[SERIÁL] Kde fotit

Written by:

Published on: 3.3.2016

Filled Under: Foto, Hlavní strana

, , ,