Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

MINI Cooper SD Clubman ALL4 s MINI Connected

Design Infotainmentu: 93%

Plynulost: 91%

Ovladatelnost: 84%

Konektivita: 78%

Displej: 83%

Total Score 85%

MINI je oproti ostatním autům jiné. A to tak, že jsem chvíli zíral, do čeho jsem to sedl. Ať se podíváte kdekoliv, vše do sebe perfektně zapadá, je to promyšlené a má to styl! Čím déle jsem s ním polykal kilometry, tím víc fascinoval jak mě, tak kolemjdoucí, kteří si mohli doslova vykroutit hlavu, jen aby MINI viděli co nejdéle.

No řekněte, kdo z vás jen snil o tom, že bude v autě přepínat barvu podsvícení kliček ve dveřích, knoflíky jako z kokpitu letadla. Nebo že se při otevření dveří na zem promítne logo MINI?

Samozřejmě to ale není jen o stylových doplňcích a barvičkách, na své si přijdou i technologičtí hračičkové. O svém MINI máte přehled v mobilní aplikaci, můžete si promítat aktuální rychlost na Head-Up displej a ve středovém panelu je usazena téměř 9″ obrazovka. Dostupné je i propojení s aplikacemi třetích stran, jako třeba Spotify nebo Deezer.

Navigační systém MINI Professional

Když styl, tak všude. Ušetřen nezůstal ani infotainment, kterému dominoval 8,8“ dotykový displej, umístěný ve výrazném LED páskem lemovaném kruhu, reagujícím na různé podněty. Například přenastavení teploty klimatizace nebo přiblížení se překážce při parkování.

Infotainment lze ovládat dotykem, ovšem mnohem elegantnějším a bezpečnějším způsobem je použití kombinovaného MINI Touch ovladače umístěného pod loketní opěrkou. Z toho ovladače jsem byl nadšený, protože v sobě sdružuje jak kolébkový ovladač, tak i touchpad, na kterém lze psát písmena nebo měnit měřítko mapy. To vše, aniž byste museli sundat ruku z loketní opěrky.

Systém nabízí celkem 6 režimů (rádio, telefon, média, navigace, MINI Connected a Moje MINI). V režimu média jsou k dispozici zdroje (AUX, USB, Bluetooth, aplikace MINI Connected). Chod systému, včetně pohybu v mapě je plynulý, v podstatě přirovnatelný ke smartphonu. Navigace velice přehledně zobrazuje průjezd křižovatkou a řazení se do pruhů, jezdit podle ní byla radost.

Poměrně zajímavou vychytávkou pro nejnovější smartphony, je bezdrátové nabíjení, které je poněkud nezvykle umístěno pod loketní opěrku. Toto řešení však přináší víc negativ než pozitiv, na smartphone totiž nevidíte, navíc populární telefony s větší uhlopříčkou (Samsung Galaxy S6 Edge+) se do prostoru nevejdou.

MINI Connected

Automobilka MINI de facto BMW se vydala svou vlastní cestou, která je sofistikovaná a lze ji nazvat jako komplexní asistent osobní mobility, fungující na flexibilní platformě Open Mobility Cloud. A ať se nám to líbí nebo naopak, je víceméně určena pro platformy iOS od Applu. Pomocí smartphonu iPhone nebo hodinek Apple Watch doslova integrujete svého MINI do vašeho digitálního života, ono když si to přečtu, zní to děsivě, ale funguje to!

Dost bylo teorie a pojmů, teď se podívejme, jak Vám MINI Connected ulehčí život. Máte naplánovanou schůzku a nechcete přijít pozdě? Není problém, iPhone se synchronizuje s MINÍkem pomocí aplikace MINI Connected a na základě aktuální dopravní situace a termínů v kalendáři vypočte ideální čas odjezdu. Tyto informace přepošle do navigačního systému a na vás poté jen zbývá trasu odřídit, takže na schůzku dorazíte s velkou pravděpodobností včas.

MINI Connected je tak trochu James Bond, protože vás neustále špehuje, do seznamu oblíbených destinací ukládá často navštěvovaná místa a detekuje opakující se trasy. Za odměnu je vás však díky tomu schopen informovat o případných nečekaných dopravních komplikacích na dané trase nebo jste schopni pomocí online vyhledávání najít restaurace, kina, obchody společně s adresami a telefonními čísly.

Pokud se nechcete spokojit s přehráváním hudby z úložiště vašeho smartphonu, je možnost použít aplikace pro streamování hudby tzv. MINI Connected ready, mezi které se řadí například:

  • Spotify
  • Amazon music
  • Tunein radio
  • Deezer
  • Glympse
  • Stitcher
  • Napster
  • Audible

MINI FindMate

Máte „sklerózu“, tedy často zapomínáte, například klíče? MINI FindMate je přívěšek s funkcí bezdrátového vyhledávání, který se většinou připevňuje k často používaným osobní věcem, například k aktovkám nebo svazkům klíčů. MINI přívěšek je schopen lokalizovat polohu jakékoliv objektu, který je připojen do systému! Polohu si můžete zobrazit buď v palubním počítači vašeho MINI nebo v mobilní aplikaci. Celá komunikace probíhá pomocí rozhraní Bluetooth a přesná lokalizace je možná díky zvukovému signálu. Pokud se přívěšek nachází mimo dosah, uloží se poslední známá lokace před ztrátou signálu.

 

Přepínač jízdních zážitků

Velmi důvtipně, a přitom trefně je nazván systém přepínání jízdních režimů. Jednotlivé režimy je možné aktivovat pomocí otočného ovladače u patky voliče automatické převodovky. Řidič má na výběr ze tří režimů, tedy standardního MID, SPORT nebo GREEN. V režimu SPORT je pozměněna charakteristika plynového pedálu, převodovky a řízení tak, aby nabídly ostřejší reakce. Opakem sportovního režimu je GREEN, kdy je kladen důraz na hospodárnější jízdní styl, a to zejména díky inteligentnímu řízení energií a managementu klimatizace.

Projekce loga

Stylovější vystupování jste ještě nezažili! Při otevření dveří ve tmě, se vám automaticky rozsvítí logo MINI doslova pod nohama.

MINI Head-Up Displej

Velmi příjemným pomocníkem při řízení byl tento výsuvný displej umístěný v horní části palubní desky mezi čelním sklem a volantem. Přímo v zorném poli řidiče servíruje porci důležitých informací a řidič tak není nucen sledovat centrální displej.

Na displeji lze zobrazit rychlost, navigační pokyny včetně nákresů křižovatek, vizuální signály varující před srážkou, zprávy Check Control nebo názvy stanic rádia a jednotlivých skladeb. Jediná věc, která se nám nepodařila, byla změna zorného úhlu, pod kterým je Head-Up displej čitelný.

 Asistenční a užitečné systémy

Pokud se dostanete do nebezpečné situace, mnoho asistentů je zde, aby minimalizovali následky. U Clubmana jsme měli k dispozici poněkud okleštěnou výbavu co se systémů týče:

  • Park Distance Control + parkovací asistent – pomáhá vybrat a využít paralelní parkovací místo
  • Driving Assistant – systém varující před kolizí či nebezpečím srážky s chodcem s funkcí předčasného brždění. V kritických situacích je řidič v předstihu varován vizuálními a akustickými signály.
  • Automatické/manuální tísňové volání pomocí integrované SIM karty
  • Teleservices – v případě poruchy odešle data o svém stavu do autorizovaného servisu, kde se připraví na servisní úkon

Mobilní aplikace MINI Connected

Řekl bych, že tuto aplikaci by měl mít nainstalovanou každý majitel MINI. Aplikace má hezký, svěží design, je intuitivní, a hlavně v češtině! Úvodní obrazovka informuje o aktuálním stavu nádrže, celkovém dojezdu, aktuální poloze vozu a poslední zaznamenané cestě. V další záložce je možné nastavit nový cíl, tím vytvořit trasu a tu následně odeslat do navigačního systému vozu. Tato aplikace podporuje správu lokalizačních přívěšků FindMate. Velmi příjemným bezpečnostním prvek souvisejícím s platformou iOS je použití TouchID, takže nejste nuceni zadávat heslo, stačí přiložit prst.

Mobilní aplikace MINI Journey Mate

Jak již název napovídá, tato aplikace se liší oproti předchozí aplikaci MINI Connected tím, že je čistě zaměřena na plánování tras. Máte zde možnost nastavit nejčastější adresy, tedy „domov a práci“, dále Vám nabízí přehled o dojezdu a bohužel není v češtině.

Závěr

MINI Cooper SD Clubman ALL4, hodně dlouhý název, nicméně lze velmi jednoduše charakterizovat dvěma slovy, úchvatně stylový! Pro člověka, který se chce odlišit, odpoutat se o konvencí, pobouřit sousedy nebo jen nemít škodovku, naprosto jasná volba. MINI si vás bude hýčkat prémiovým zpracováním, detaily jako promítání loga na zem, mnohobarevným LED osvětlením interiéru nebo motokárovým podvozkem.

Po stránce infotainmentu chválím výborný ovladač MINI Touch a sofistikovanou a použitelnou platformu MINI Connected. Chyběly mi jen technologie pro podporu zrcadlení plochy obrazovky telefonu na displej infotainmentu. Jedná se o technologie Mirrorlink, Android Auto či Apple Carplay. Ty sice v současnosti nepodporují mnoho aplikací, ale i tak by jejich podpora potěšila.

MINI přesně podle vašich představ si můžete sestavit v online konfigurátoru.
Cena testovaného vozu byla přibližně 1 200 000 korun.

Written by:

Published on: 19.9.2017

Filled Under: Inteligence v autech, recenze

, , ,