Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Samsung Galaxy S6 Edge+ – lapač pohledů

Design: 99%

Výbava: 96%

Displej: 96%

Zpracování: 98%

Výkon: 98%

Total Score 97%

Dlouhé roky bylo Samsungu zákazníky vytýkáno, že jeho smartphony jsou jen předražené plasťáky. Na svou laxnost po neposlouchání trhu málem dojel, teď se uvidí, jak to bude dál. Přenechá top segment s největší marží Applu, nebo se o něj důstojně popere?

Lapač otisků prstů, pohledů i konkurence…

Samsung Galaxy S2 a S3 byly trháky doby, prodalo se jich nesmírné množství. Pak přišla S4, která řekněme nepřinesla nic převratného. Jakým zklamáním pak byla pro skalní fanoušky i S5. 20 tisíc dá za plastový mobil jen málokdo. Člověk si říkal, že vlastně nemá proč upgradovat. Sony s Applem jednoduše nasadili laťku v materiálech hodně vysoko. Inu, Samsung na jaře přispěchal s S6/S6 Edge, na podzim potom s modely S6 Edge Plus a Note 5. Bohužel, Note 5 se u nás z nejasného důvodu neprodává. Jaké jsou zahnuté hrany a stojí vůbec za koupi?

samsung-galaxy-s6-edge-plus-2

Specifikace

Je krásné sledovat podobnost mezi trhem s mobilními telefony a spojenými nádobami. Na jedné straně utíká Apple od Samsungu jakožto výrobce svých komponent. Na té druhé pak Samsung rozšiřuje výrobu svých čipů na úkor Qualcommu. Až doposud byly vrcholné řady Snapdragonu těmi nejvýkonnějšími čipy, které se daly sehnat. Exynos 7420 ale Snapdragonu 820 zasadil nepěknou ránu v podobě sesazení jej z trůnu nejvýkonnějšího mobilního čipu na architektuře ARM. Opět se bavíme o osmijádrovém procesoru po dvou 4 jádrových clusterech. Úspornější tepe na 1.5 GHz, ten výkonnější pak na 2.1 GHz.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-4

Doslova nabušená je i grafická karta a 4GB operační paměti RAM. Zapomeňte na nějaké záseky, nebo nepodporované hry z důvodu nedostatečného výkonu! S touhle plackou byste po nocích (nadneseně řečeno) mohli těžit Bitcoiny :-D.

Všechny ostatní komponenty jsou těmi nejlepšími, které můžete v současné době na trhu sehnat. Ať už se bavíme o krycím skle Gorilla Glass 4, oceněném OLED displeji, rychlém bezdrátovém nabíjení, fotoaparátem se světelností f/1.9 či možností natáčet 4K video. Samsung Galaxy S6 Edge Plus nepokulhává v žádném ohledu.

PARAMETRY

  • PROCESOR: Exynos 7420, Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57
  • GRAFICKÝ ČIP: Mali-T760MP8
  • DISPLEJ: 5.7″ Super AMOLED, 1440 x 2560 px (~518 ppi), Corning Gorilla Glass 4, zahnutý
  • RAM: 4 GB
  • PAMĚŤ: interní uložiště: 32/64 GB, nerozšiřitelné paměťovými kartami
  • OPERAČNÍ SYSTÉM: Android OS, v5.1.1 (Lollipop),TouchWiz UI
  • ROZMĚRY: 154.4 x 75.8 x 6.9 mm
  • HMOTNOST: 153 g
  • Barvy: Black Sapphire, Gold Platinum, Silver Titan, White Pearl
  • FOTOAPARÁT: 
    • zadní: 16 MPx, automatické ostření, optická stabilizace, dual-LED blesk, světelnost f/1.9, 28mm, UHD 2160p@30fps, HDR Video, DualVideo
    • přední: 5 MPx, f/1.9, 22mm, 1440p@30fps, dual video call, Auto HDR
  • BATERIE: Li-Ion 3000 mAh, bezdrátové nabíjení (Qi/PMA), nevyměnitelná
  • WI-FI: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
  • BLUETOOTH: v4.2, A2DP, LE, apt-X
  • OBSAH BALENÍ: Micro USB -> USB kabel, nabíjecí adaptér, samotný telefon, sluchátka, návod k použití, špendlík pro otevření dvířek na SIM
  • SIM: Nano-SIM
  • Senzory: čtečka otisků prstů, akcelerometr, gyroskop, senzor přiblížení, kompas, barometr, měřič srdečního tepu, SpO2

Design, konstrukce a zpracování

Nejdominantnějším poznávacím prvkem se bezpochyby stává zakřivený displej. Poprvé byl k vidění už na Samsung Galaxy Note Edge, poté na Samsung Galaxy S6 Edge, uhlopříčka verze Plus ale celý efekt ještě více podtrhne. Nezřídka slýchávám od starší populace obyvatelstva, jak jsou všechny ty chytré telefony úplně nanic. Jim přece „stačí jejich stará Nokia“. Jak si pak ale vysvětlit onen neskutečný zájem, kdykoliv jedu v MHD… Stydliví jen nenápadně koukají, ti komunikativnější dokonce prohodí pár slov.

„Mladý muži, můžu se zeptat co to je??? To mi vnuci musí koupit!“

samsung-galaxy-s6-edge-plus-7
Doba plastová je pryč a doufejme, že už se nikdy nevrátí! Tím posledním přáním jakéhokoliv zákazníka je koupit si prémiový plasťák. Celá záda jsou tvořena sklem, kovový rám obepínající telefon po celém obvodu se v místech zahnutí displeje zužuje na naprosté minimum 3mm. Při prvním osahání dokonce hodně lidí vyděsí, nevědí totiž jak jej mají držet.

Mohlo by vás zajímat: Téma: Proč mě iPhone opět neoslovil

Ovládání probíhá pomocí jednoho mechanického a dvou senzorových tlačítek pod displejem. Zásadní výhodou toho řešení je ušetření místa na displeji. V mechanickém tlačítku je umístěn senzor otisku prstu nové generace. Oproti předchozí technologii už není potřeba prstem přejíždět, stačí jen přiložit. Odezva je dostatečně rychlá.

Jak už vám asi došlo, ani zpracování nemám co vytknout. Jestli považujete iPhone za naprostý masterpiece designu a konstrukčního zpracování, nezkusili jste S6 Edge (Plus).

Bezvýznamný drb: ze známých osobností používá Samsung Galaxy S6 i vítězka Hotelu Paradise, fotomodelka a redaktorka Extra.cz, blonďatá Nela Slováková… 

Baterie a nabíjení

Bez zapnutého úsporného režimu se do celodenní výdrže snad ani nelze dostat. Naštěstí jeho přítomnost v provozu ani nepoznáte. Proto doporučuji zapnout a nestarat se. Při mírném používání nebudete mít problém dostat se s výdrží na 2 dny, náročnějším uživatelům nevydrží déle než den.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-8

Kapacita baterie činí 3000 mAh, bohužel ji nelze vyměnit. Jako omluvu můžeme brát alespoň podporu rychlého bezdrátového nabíjení na standardu Qi/PMA. Levné bezdrátové nabíječky seženete třeba v IKEA.

Z 0 na 100% nabijete telefon přes kabel zhruba za 90 minut, bezdrátově za 120 minut (2 hodiny). Bezdrátové nabíjení bylo dle výrobce vylepšeno v rychlosti o 27% oproti normální S6 a S6 Edge.

Konektivita, senzory, čidla

Nad veškerou konkurencí se bude Samsung Galaxy S6 Edge+ vyjímat i v čidlech a konektivitě. Nechybí naprosto nic, výbavou naopak překypuje. Bluetooth 4.2, podpora ultrarychlého Wi-Fi standardu 802.11 ac, 4G LTE, GPS, NFC, akcelerometr, gyroskop, senzor přiblížení, kompas, barometr, měřič srdečního tepu, SpO2. Přiznejte se, že ani nevíte, co většina těch zkratek znamená?

Mohlo by vás zajímat: Samsung Galaxy Gear Fit – čím nudnější život, tím nudnější data 

Lehce znepokojen jsem ze slabšího výkonu antén. Se starým Galaxy Note II nebyl problém chytnout signál na zastávkách metra, s novou S6 Edge+ jsem doslova a do písmene nahraný. Druhou slabinou je 3.5mm Jack konektor pro sluchátka. Ta oficiální do něj sice zapadnou bez problémů, nicméně ty moje v něm nedrží a vypadávají. Dále se jen málo kde uvádí absence infraportu oproti klasické S6.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-6Měření srdečního tepu a SpO2 probíhá pomocí čidla na zadní straně telefonu. Stačí zapnout aplikaci S-Health, stisknout tlačítko pro měření, přiložit prst do prostoru pod blesk a nehýbat se. Výsledky jsou pro orientační přehled dostatečně přesné. Úplně stejný postup platí i pro tajemné SpO2 (okysličení krve), využí jej především spotovci pohybující se ve velkých nadmořských výškách.

Operační systém, programy

Pokud znáte Samsung aspoň z doslechu, tak víte, že se aktualizace nedočkáte dříve než za rok. To je bohužel smutným faktem i u jejich vlajkových lodí. Android 6.0 Marshmallow je na trhu už věčnost, připravuje se Android 7.0, vy se ale zatím smiřte s Lolipopem (5.1.1). Proč? Protože SAMSUNG…

Naštěstí Android je v současné době už dostatečně vyspělý operační systém, proto vám na něm nebude nic chybět. Nové verze přináší stejně čím dál tím častěji pouze kosmetické změny, zato s velkými „kecy“ markeťáků okolo.

samsung-galaxy-s6-edge-plusNádstavbu TouchWiz buď budete nesnášet nebo na ni nedáte dopustit. Mě osobně svou grafikou nevadí, jen bych ji okleštil od spousty naprosto zbytečných funkcí.

Screenshoty ze systému

Fotoaparát

Smartphone bez dobrého foťáku je jako auto bez kol. Naštěstí Samsung Galaxy S6 Edge+ disponuje v současnosti nejlepším na trhu dostupným 16MPx čipem, spolu s extrémní světelností f/1.9 vám i za tmy vykouzlí skvělé fotky. Naprosto tímto ztratilo smysl nosit s sebou levný kompakt.

Zajímavost: ve slepém hodnocení fotek (stejné místo, stejný čas) dopadl duel S6 Edge+ vs iPhone 6S Plus lépe právě pro recenzovaný Samsung.

Proti rozmazaným fotkám si zamilujete optickou stabilizaci obrazu. Duální blesk zajistí vyvážený odstín umělého světla. Zkušené uživatele potěší možnost fotit do RAWu, manuální nastavení času expozice, ISO, manuální ostření, …

Přední selfie kamera je stejně vynikající, jako ta zadní. Kvalitou za všech okolností doslova bere dech. Aplikaci fotoaparátu lze spustit dvojím rychlým kliknutím na tlačítko home.

Video

Lehce zmatečným dojmem působí nastavení videa. Nahrávat můžete sice až do rozlišení UHD (4K, 2160p) při 30 snímcích za sekundu, jenže bez využití optické stabilizace. Stejné omezení platí i pro extrémně plynuné FullHD (1080p) při 60 snímcích za sekundu.

Jako zajímavou funkci můžeme bezpochyby označit funkci DualVideo – natáčíte zároveň na obě kamery, vlastně takový PIP (picture in picture) režim. Další zajímavostí kterou musím uvést je i HDR video.

Signal Festival 2015 – Palác Kinských, 4K

Signal Festival 2015 – Galerie Mánes, 4K

AnTuTu Benchmark

Závěr

Ač jsem se snažil sebevíc, Samsungu Galaxy S6 Edge+ v podstatě nemám co vytknout. Brutální specifikace, originální design. Jsou jen dvě věci, které by vás mohly od koupě odlákat. Buď vám bude líto peněz – prakticky stejné specifikace má o několik tisíc levnější klasická S6, nebo uvažujete o Apple Watch.

Zahnuté rohy dodávají filmům a videím zvláštní 3D efekt. Je to k něčemu? V podstatě ne, ale je to zatraceně sexy…

Kritice se naštěstí úplně nevyhnu. S6 Edge+ by si zasloužila variantu s 128GB interním úložištěm, vylepšit antény kvůli slabému signálu, opravit nedostatečně hluboký 3.5mm jack konektor a zlepšit externí reproduktor. Pro mě osobně jsou to však jen drobné vady na kráse.

Klady

  • displej
  • fotoaparát
  • procesor, ram, grafika
  • notifikační dioda
  • čtečka otisku prstu
  • zahnutý displej, sklo, kov
  • rychlé a bezdrátové nabíjení
  • podpora Wi-Fi 802.11 ac

Zápory

  • absence 128GB varianty
  • slabý signál
  • nevýrazný projev reproduktoru
  • nelze jednoduše vyměnit baterii

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Samsung Galaxy S6 Edge Plus G928F 32GB poskytuje server Heureka.cz

Written by:

Published on: 11.1.2016

Filled Under: mobil, recenze