Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Nikon 1 J5 + Nikon 1 Nikkor 10-30mm VR

Design: 93%

Rozměry: 93%

Výkon při vysokém ISO: 81%

Ergonomie: 80%

Užitečné funkce: 80%

Total Score 85%

Ani po roce od testování vrcholného modelu V3 řady Nikon 1 se společnost Nikon nevzdala svého menšího čipu. Tvrdě si tak razí strategii CX snímače u svých bezzrcadlovek. V soutěži „Nafoť pohádku #PicWorth1000Words“ jsem se svým ztvárněním Hvězdných válek vyhrál Nikon 1 J5 a dnes bych vám chtěl přiblížit své uživatelské zkušenosti, neboli jak se nám po měsíci žije. Proč by vás měl zajímat? Protože je skladný a brutálně rychlý!

Po otevření krabice na vás vykoukne malý stříbrno-černý stylový fotoaparát v lehce retro designu. Pojmenoval jsem si ho interně „malé DFko“ podle vzhledové podobnosti s taktéž stylovým full-frame Nikon DF. Dále na vás bude čekat setový objektiv Nikon 1 Nikkor 10-30mm VR, pokrývající základní ohniska. Jeho rozměry jsou díky konstrukci, kdy při zapnutí jeho další polovina vyjede, velice malé. Nikon tento trend skládacích objektivů známých z kompaktů zavedl i do klasických zrcadlovek (viz. setový objektiv k D5500).

Petr-Vocelka-Nikon-1-J5-1

Parametry

  • Rozlišení: 20.8 MPx
  • Snímač: CX, CMOS, crop faktor 2.7x
  • Úložiště: Micro SD/ Micro SDHC/ Micro SDXC
  • FormáT: JPEG/RAW
  • Hledáček: NE
  • SÁŇKY PRO BLESK: NE
  • Displej: 3″ (7,5 cm), výklopný, 1 037 000 bodů, dotykový
  • ostřící body: 171
  • uzávěrka: 1/16000 – 30s
  • citlivost: ISO 160 – 12800
  • Konektivita: Wi-Fi, MicroUSB, MicroHDMI, NFC
  • video: 4K (3,840 x 2,160 /15p), Full HD (1920 x 1080, 60 fps), slow motion až do 1200 fps
  • hmotnost: 231 g
  • Rozměry: 98.3 mm x 59.7 mm x 31.5 mm 
  • VÝDRŽ NA BATERII: 300 snímků na jedno nabití při krátké expozici, zhruba 100 na dlouhý čas
  • Zajímavá výbava: Slow motion, intervalometr, kreativní režimy, Wi-Fi, NFC

Zařazení

Nervozita z malého čipu opadla už při testování Nikonu 1 V3, navíc tahle krabička má v sobě nový čip Expeed 5. Výborné využití pro něj najdete samozřejmě při streetu, výklopný displej se doslova nabízí k focení od boku. Taktéž rozhodně upokojí tajné fotící touhy fotografů, jimž manželky zakázaly vézt si s sebou na dovolenou další tašku s fotografickými hejblátky navíc. Co víc, mohlo by se v tomto retro designu jednat i o stylový doplněk na rande, když chcete dokázat, že jste jako fakt fotograf. Přece jenom s konkurenční řadou NEX od Sony se fotila i Agáta Hanychová!

Petr-Vocelka-Nikon-1-J5-7Stylový společník na fotovýlety

S adaptérem můžete používat svá skla (objektivy) z velké zrcadlovky. Z takové levné stálice Tamron 70-300mm bude rázem díky 2.7 crop factoru sklo ekvivalentní rozsahu 189 – 810mm. Objektiv na full-frame s podobným rozsahem by vás pravděpodobně stál jako auto a ani by se vám nevešel do batohu.

Jen abych ještě uvedl na pravou míru onu skladnost, tak ve složeném stavu to na pohodlné přenášení v klasické bundě stále není. Respektive klidně s ním můžete vyjet i na sjezdovku lyžovat, musíte jej ale rozložit na 2 díly – objektiv a tělo. Pak se vejde do kapsy hravě, riziko zašpinění čipu je však vysoké.

Co ale ve všech těchto případech potřebujeme? Velký rozsah ohniska, kompaktnost, výkon na ISO a kromě všech těhle čísel hlavně aby to dělalo „sakra“ dobré fotky!

Jak tedy fotí?

Do recenze dávám neupravené fotky. Vše bylo nafoceno do RAWu (.NEF) a následně převedeno (Camera RAW) do JPG a zmenšeno. Fotky v RAWu a plném rozlišení budou ke stažení na konci článku (pomalý internet). Byla-li nějaká fotka vyfocena přímo do JPG, je to u ní uvedeno, stejně tak pokud byla upravována.

Za pěkného světla jsou fotky krásně prokreslené s věrnými barvami. Setový objektiv projevuje v rozích lehkou neostrost. Nejedná se ale o nic tragického a za běžných situací je vše v přijatelné, nijak nerušivé normě. S pomocí redukce není problém na něj dát jakékoliv sklo z větší DX/FX řady.

petr-vocelka-jumping-with-dslr

Nikon 1 J5, 3600 ISO, f/3.5, 1/500s (výsledná fotka, upraveno v Adobe Lightroom)

Pokud jste zvyklí ze zrcadlovek fotit většinu času s ISO na automatice, tady si na to budete muset dát trochu pozor. Doporučuji nastavit automatiku do 800 a snažit se přes tuto hranici nepřehoupnout. Přes tuto hranici jsou fotky za horšího světla spíše k dokumentaci. Suma sumárum se stejně radši starám o ISO sám. Jen poznamenám, že díky novému čipu Expeed5 se opět zlepšil výkon na ISO oproti předchozím modelům. Jak můžete vidět na fotce výše, za určitých podmínek není ani s ISO 3600 větší problém.

DSC_0323Nikon 1 J5, 800 ISO, f/3.5, 1/6s (foceno z ruky)

Rád bych ještě vyzdvihnul výbornou stabilizaci obrazu. Jak dokazuje snímek výše, s klidnou rukou udržíte časy okolo 1/6s i nižší.

Ergonomie a provedení

Jak už bývá zvykem u těchto ultrapřenosných kompaktů s větším čipem, ergonomie není nijak oslnivá. Díky dvoum otočným voličům a šikovně umístěnému Fn tlačítku vedle objektivu, se však podařilo dosáhnout poměrně zdařilého výsledku.

Nastavení clony, času i ISO je otázkou chviličky. Jakmile si na systém zvyknete, nebude vás tato „mašinka“ až na manuální ostření nijak omezovat. Zmíněné manuální ostření je totiž v případě setového objektivu opravdu, ale opravdu mega-otravné a ještě navíc schované! Až jsem na něj musel pro vás natočit při předchozím testu video tutoriál… Při připojení klasického objektivu z DX/FX zrcadlovek přes redukci samozřejmě můžete zaostřit i pomocí manuálního kroužku na konci objektivu.

Petr-Vocelka-Nikon-1-J5-4Výklopný displej pomůže při focení náročných selfí! 

Šikovným doplňkem je výklopný dotykový displej. Mnohem více by se mi ale líbil vestavěný hledáček, jež nelze bohužel doplnit ani o externí elektronický, kvůli absenci sáněk .Naštěstí na slunci je displej poměrně dobře čitelný, zvyk je ale železná košile a bez svého hledáčku nedá profík ani ránu. Stále jej žádný displej zastoupit nedokáže. Stejně tak externí blesk jaksi nebudete ze stejného důvodu mít kam zapojit. Jako obhajobu hledáčku snad můžeme brát opravdu jen velikost, upřímně by se na tělo při současných rozměrech a rozvržení už opravdu nevešel.

Ve spodní části je klasicky umístěn stativový závit vycentrovaný na střed objektivu, dále pak místo pro baterku a MicroSD kartu. Všechny součástky pevně lícují, tlačítka mají jasnou odezvu.

Petr-Vocelka-Nikon-1-J5-8Zoomuje se pomocí elektronického prstence na objektivu, tudíž  je potřeba počítat s delší odezvou

Ostření, zoomování a mačkání spouště

Přes den foťák poměrně rychle ostří, jen je trochu hlučnější než bych očekával. Automatika si za všech okolností zachovala přesnost a asi se nestalo, že by zaostřila kam bych podvědomě nechtěl. Ono 171 ostřících bodů je prostě znát. Manuální ostření je naopak s dodaným objektivem opravdu otravné, jak už jsme si řekli.

Mohlo by vás zajímat: Nikon 1 + 10-30mm VR – manuální ostření

Zajímavou alternativou k automatice je ostření klepnutím prstem na dotykový displej. Jednoduše si vyberete očima na co chcete zaostřit, přiložíte prst na displej a foťák automaticky zaostří, nebo dokonce i přímo vyfotí snímek. Stejně, jako to funguje na vašem smartphonu.

DSC_0065Za dobrého světla produkuje Nikon 1 J5 výborné snímky.

Při mačkání spouště jen pozor na moment, kdy dojde k vyfocení snímku. Fotka se totiž vyfotí po stisknutí a až po puštění spouště se vám ukáže. Dlouho mě tato funkce spíše otravala, ale je to jen o zvyku. Elektronické zoomování pocitu jistoty také moc nepřidá. Je rychlé, určitou odezvu tam ale přeci jenom pocítíte. Opět je to ale jen o zvyku, po pár týdnech používání vám už ani nepřijde, že je něco jinak.

Užitečné funkce

Intervalometr

Nezbytným pomocníkem pro time-lapse fotografii je určitě intervalometr, který se stará o focení v přesném intervalu. Díky němu můžete nafotit efektní časosběry. Minimální rozestup mezi fotkami je 5s, maximum pak v řádu hodin. Fotek můžete nafotit maximálně 999.

Sekvenční snímání

Ikonka sportu značí režim pro focení úžasnou rychlostí až 60 sn/s. Fotit můžete jak do JPEG, tak do .NEF (RAW). Vše co musíte udělat je zmáčknout spoušť a držet.

Slow motion

Perfektní funkce jež potěší jednou za čas snad každého, je natáčení slow motion videí v neuvěřitelných frameratech. Maximum je totiž až neskutečných 1200fps. Samozřejmě ne v HD rozlišení, ale i tak se jedná o impozantní výkon na fotoaparát za 13 tisíc. Při 120fps už ale HD zvládne alespoň při 720p.

Kreativní režimy

Chcete-li mít netradičně upravené fotky rovnou po vyfocení, doslova se nabízí využít zabudovaných kreativních režimů. Na výběr je od různých filtrů až po často vídané vychytávky, jako výběr jedné selektivní barvy.

Výčet kreativních režimů: POP, RETRO, B&W, SEPIA, HDR, Změkčovací filtr, Jednoduché panorama, Efekt miniatury, Selektivní barva, Cross proces, Efekt dětského fotoaparátu, Filtr typu hvězda, Rybí oko, Změkčení pleti, Noční krajina, Noční portrét, Krajina, Makro, Portrét

DSC_0235

Nikon 1 J5 – kreativní režim výběru barvy

Wi-Fi sdílení

Aplikace pro chytré telefony je dostupná pro iPhone stejně jako pro Android. Můžete ji využít jako bezdrátový dálkový odpalovač, nebo si pošlete fotky své kvalitní fotky z foťáku přímo na telefon. K tomu doporučuji fotit do režimu RAW + JPG, fotíte-li jen do RAWu, nepůjdou pak fotky poslat. Foťák prostě dodatečnou kompresi neumí. Je potřeba s tím tedy počítat. Jinak si přes aplikaci můžete fotky i prohlédnout.

iPhone: https://itunes.apple.com/us/app/wireless-mobile-utility/id554157010?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nikon.wu.wmau&hl=cs

Video

Výhodou bezzrcadlovek je jejich bližší rodinný vztah s kamerami. Při natáčení na zrcadlovce se totiž často setkáte s nepříjemně rachotícími objektivy při ostření. Tady probíhá ostření u setového objektivu elektronicky, proto se ničeho takového nedočkáte. CX senzor nabídne větší hloubku ostrosti, to znamená ve výsledku přesnější přeostřování a menší šanci, že se foťák při autofocusu ztratí. Nikon 1 J5 natáčí na automatiku naprosto výborně, chybí mi jen vstup pro externí mikrofon. Hlavní lákadlo 4K je opravdu pouze lákadlo, ve výsledku je framerate 15 sn/s prakticky nepoužitelný a mnohem raději přesedláte zpět na výborné FullHD 60 sn/s.

 

Video je možné natáčet v následujících rozlišeních:

  • 3,840 x 2,160 /15p
  • 1920 x 1080/60p
  • 1920 x 1080/30p
  • 1280 x 720/60p
  • 1280 x 720/30p

Rozlišení při slow motion:

  • 1280 x 720/120 fps
  • 800 x 296/400 fps
  • 400 x 144/1200 fps

Fotografie

Závěr

Nikon 1 J5 určitě má na trhu své místo, nebude to mít ale jednoduché. Konkurence v tomto segmentu přenosných fotoaparátů nepřestává inovovat. S cenovkou přes 12 tisíc se dostáváme na cenu nejlevnějších zrcadlovek. Oproti nim nabídne kompaktnější rozměry a extrémně rychlou uzávěrku, avšak bude vás to stát snadnou rozšiřitelnost (výběr objektivů, ext. blesk, ext. mikrofon, …). Typický kupec proto bude nejspíše fanoušek streetu, nebo cestovatel, jemuž se nechce tahat další batoh s fotovýbavou. Nikon 1 J5 bych s klidem doporučil i technicky zdatnějším rodinám na takové to domácí focení.

Petr-Vocelka-Nikon-1-J5-2

V těchto případech (a mnoha dalších) je Nikon 1 J5 schopen svému majiteli dát dostatečný potenciál k dosažení skvělého snímku. Ovládání je díky dobře rozmístěným ovladačům rychlé, i když samozřejmě stále narážíme na omezení samotného konceptu přenosných foťáků. Grip je příjemný a úchop u lehkých objektivů jistý. Během uplynulé doby jsem s ním nafotil nejeden skvělý snímek, jež bych s klasickou zrcadlovkou nikdy nevyfotil, protože by mě nebavilo ji s sebou na dané místo brát.

Výhrady mám pak zejména k absenci lyžin pro použití externího blesku, mikrofonu či elektronického hledáčku. Určitě se vám bude také hodit si společně s foťákem přikoupit druhou baterii, do těla se totiž nevejde žádná obluda s velkou kapacitou, proto jsou 2 v podstatě nutností.

Klady

  • kompaktnost a vzhled
  • neskutečně rychlé ostření
  • Wi-Fi, NFC
  • dotykový displej
  • sériové snímání 60 sn./s
  • FullHD 60p

Zápory

  • 4K je při 15 sn./s pouze marketingový tah
  • malý senzor limituje ovládání hlobky ostrosti
  • absence elektronického hledáčku
  • pomalá synchronizace vestavěného blesku 1/60, zároveň chybí lyžiny pro připojení externího

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Nikon 1 J5 poskytuje server Heureka.cz


Autorem fotek z Nikonu 1 J5 v této recenzi je Petr Vocelka, autor tohoto článku. Za spolupráci při focení mé osoby děkuji Miroslavu Kolaříkovi. V případě, že byste o některou měli zájem, kontaktujte mě na emailu petr.vocelka@pcdays.cz.

Written by:

Published on: 23.2.2016

Filled Under: Foto, recenze

, ,