Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Tip: Ovládejte OSMC skrze svůj smartphone, nebo počítač

V minulém díle jsme si ukázali, jak na Raspberry Pi Zero nainstalovat operační systém OSMC a udělat si z něj chytrou televizi – lépe řečeno multimediální centrum. Stejně jako všechny televize je mnohem praktičtější i Raspberry Pi ovládat skrze ovladač. To je možné, pokud si za 17 liber pořídíte dálkový ovladač přímo od OSMC, lze však využít i podpory jiných ovladačů, jako například z konzolí Xbox, Xbox 360 a ovladače Apple z Apple TV. Seznam podporovaných ovladačů naleznete, pokud v nastavení sjedete na položku My Osmc a zde vyberete Remotes. OSMC remotes

Jenže komu se dnes chce mít ke každému zařízení ovladač. Sám se přiznám, že po nákupu LG G4 s infraportem, kterým se dá ovládat televize, jsem všechny ovladače v domácnosti schoval do skříně a vše ovládám smartphonem. A v době, kdy na vše existují aplikace, nabízí se otázka – dá se smartphonem ovládat také Raspberry Pi se systémem OSMC?

Odpověď je více než jasná, samozřejmě, že dá. Pro Android se mi osvědčila aplikace Kore, kterou naleznete v obchodě Play. Jak samozřejmě tušíte, je nutné mít k Raspberry Pi připojenu WiFi kartu a obě zařízení musí být na stejné síti. Po spuštění aplikace dojde k automatickému vyhledání zařízení se systémem OSMC, které můžete ihned ovládat. Pokud váš telefon zařízení nenajde, je nutné zadat zde ručně jeho IP adresu.

Pro operační systém Windows Mobile 10 také existuje několik aplikací, stejně tak pro Windows 10. Po delším zkoušení se mi velice osvědčila aplikace mrRemote for Kodi, za kterou mimochodem stojí stejní vývojáři, jako za výše zmíněnou aplikací Kore. Ovládání je velmi snadné jak ve Windows 10, tak i ve Windows Mobile.

Tento seriál o má (bude mít) více částí! 

  1. Exkluzivně: První pohled na Raspberry Pi Zero, počítač za pět babek
  2. Jak si za pomoci Raspberry Pi vyrobit chytrou televizi za méně než tisícikorunu
  3. Tip: Ovládejte OSMC skrze svůj smartphone
  4. Tip: Spusťte si v OSMC YouTube, Stream a další

Written by:

Published on: 20.8.2016

Filled Under: linux, návody, Nezařazené

, , , ,