Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Koronavirus a balíčky z Číny – máme se bát?

V posledních dnech lidé panikaří kvůli koronaviru – vykupují obchody, kšeftují s rouškami, nevycházejí z domu, pokud nemusí. Ale balíčky z Číny chodí dál. Každý den největší třídící centrum české pošty v Česku odbaví průměrně 60 tisíc zásilek ze zahraničí.

Je na místě se bát?

Podle zprávy ministerstva zdravotnictví* žádná nákaza prostřednictvím balíčků z Číny nehrozí. Tato nemoc se přenáší pouze při úzkém a dlouhodobém kontaktu mezi lidmi. Nejčastěji vzduchem, například při kašli nebo kýchání.

Koronavirus má ve spojitosti s nákupy v Číně jedinou nevýhodu – balíčky se zpožďují, některé sklady balíky neodesílají z důvodu karantény. Veškeré balíčky navíc musí cestovat lodí z důvodu omezení letecké přepravy z Číny. Aktuálně tak může být doba doručení až dva měsíce.

Ke dnešnímu dni je evidováno více než 87 tisíc případů nakažení koronavirem a takřka 3 tisíce úmrtí. Z toho 31 úmrtí a 1 520 nakažených je evidováno v Evropě*.

Koronavirus zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest, inkubační doba je týden až 14 dní. Nemoc se projevuje nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů, svalů a kašlem. Projevy jsou velice podobné chřipce.

* Zdroj – https://twitter.com/ZdravkoOnline/status/1224013074333650946https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Written by:

Published on: 1.3.2020

Filled Under: novinky

,