Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Krajina Ehrwaldu ve stínu Zugspitze

IMG_20160128_231044Rok 2016 mi zatím přináší samé velké zvraty a nečekané příležitosti. Jednou z nich byla i cesta na západ Rakouska do obce Ehrwald, rozkládající se na úpatí mohutné skorotřítisícovky – Zugspitze. Na každý výlet si vždycky balím veškerou svou fotovýbavu, aby mi náhodou něco nechybělo. Výsledkem je, že tahám 10 kg batoh plný nesmyslů, abych ho nakonec stejně mohl nechat na hotelovém pokoji.

Ehrwald a okolí skýtá na první pohled doslova pastvu pro oči, pro fotografa je ale při stejném pohledu trochu noční můrou. Pěkné kostely developeři obestavěli hotely. Kolem cest je složité najít čistý výhled do údolí a vy si po pár hodinách chození řeknete, že paradoxně snad ani nic nevyfotíte. Pravá krása Ehrwaldu pro fotografa se naštěstí skýtá jinde.

ehrwald-austria

Nikon DF + AF-S Nikkor 18-85 mm VR, 800 ISO,  f/4.5, 1/8s

Město je obehnané horami ze všech stran, zpoza kterých Slunce v zimě vyjde jen na pár hodin. Není ale tma, všude je světla dost, jen nevidíte odkud přichází. Stejně tak netušíte, kde přesně slunce zapadá. Díky tomu se do krajiny z ničeho nic promítají naprosto magické scenérie.

První den brzo ráno jsme se s Tomášem Vocelkou nezávisle rozutekli fotit do okolí. Já si vyšlápnul vstříc slunci pár kilometrů do kopce, abych konečně objevil výhled do krajiny bez domů. Leč byl východ slunce vidět na naprosto opačné straně než jsem předpokládal, byl jsem spokojený. Přesně tam jsem si ho totiž tajně přál. Chlápek s rolbou, který odhrnoval sníh mě málem přibral, když se se svým iPhonem za volantem snažil dosáhnout stejné kompozice a přitom mi mával.

ehrwald-sunrise-2

Nikon DF + AF-S Nikkor 18-85 mm VR, 800 ISO,  f/6.3, 1/15s

Tomáš zase objevil mlhy na nedalekém golfovém hřišti. Představte si pole poseté dřevenými budkami. Na první pohled katastrofa? Kuriozita? V mlze naprosto neskutečná záležitost! Druhý den jsem se přidal k focení mlhy a ta na sebe nenechala dlouho čekat. Během 15 minut nevidíte pořádně na 30 metrů, pocitově se ochladí tak o 10 stupňů. Že jde opravdu do tuhého poznáte, až když vám z foťáku visí rampouch a rukavice přimrzá ke stativu.

ehrwald

 

Nikon DF + AF-S Nikkor 18-85 mm VR, 320 ISO,  f/5, 1/20s

Další podivnost se ukázala při jedné z nočních procházek. Jdete městem, všude už je tma, nad vámi se tyčí obří hora z poloviny zakrytá mraky. Během pár minut se mraky rozplynou a zpoza vyleze Měsíc, který ji zepředu osvětlí. Podivné? Tady naprosto normální… Fotit z ruky v noci není úplně ideální, druhý den ale bohužel Měsíc stejně nevyšel. Naštěstí jsem měl v ruce skvělé DFko!

ehrwald-zugspitze-moon

Nikon DF + AF-S Nikkor 18-85 mm VR, 1250 ISO,  f/8, 1/13s

Absence Google Street View není náhodná, obyvatelstvo je lehce vysazené vůči focení kohokoliv. Až pohádkový dědeček vyjíždějící z mlhy na saních taženými dvěma koňmi doslova vybízel ke zmáčknutí spouště. Palba sklápějícího se zrcátka zrcadlovky nenechala muže chladného a začal po mě něco německy hulákat. Dodnes nevím co chtěl, v tom jazyce zní jako nadávky všechno…

Lanovkou na Zugspitze

Moderní lanovka z Obermoosu vás vyveze během zhruba deseti minut až na samý vrcholek hory Zugspitze (2962 m.n.m.). Cestou můžete kromě výhledu do okolí sledovat skákající kamzíky. Přítomná stanice působí jako turistické centrum, muzeum budování lanovky i restaurace. Oblíbily si ji i všudypřítomné horské „vrány“. Chytnete-li dobré počasí, je výhled naprosto úžasný. Jen doporučuji rozhodnout se spontáně, předpovědi byly totiž naprosto mimo.

zugspitze-4

Pár zajímavostí:

  • Maximální rychlost větru: 335 km/h
  • Nejvyšší teplota: 17.9 °C
  • Nejnižší teplota: -35.6 °C
  • Nejvyšší výška sněhu: 940 cm
  • Zatažených dní v roce: 50 – 60
  • Počet bouřek v létě: 50 – 60

Na vyhlídku se dostanete z rakouské strany z Obermoosu, z té německé pak od jezera Eibsee. Co se focení týče, doporučuji jezero jet fotit až v létě, přes zimu není nijak zajímavé. Jedna cesta lanovkou vyjde na 27.5 € pro dospělého. Ceník z doby psaní článku zde.

Video z vrcholku Zugspitze

  Virtuální prohlídka z Ehrwaldu

Sluneční podmínky se měnilo díky vrcholkům hor doslova z vteřiny na vteřinu. Promítly se i do virtuální prohlídky, která sice samotná byla nafocena komplet do jedné minuty, přesto se na ní stihly projevit místa s jinou expozicí. Vše bylo ale foceno na manuální režim.ehrwald-vtour

Jak se tam dostaneme

Cesta autem je více než pohodová, vyjedete z Prahy po dálnici směrem na Mnichov a odtud pokračujete vstříc lyžařskému městu Garmisch-Partenkirchen. Vyhnete se tak placení za dálnici na rakouské straně. Nechytnete-li dopravní zácpu, nezabere vám to více než 5 hodin pohodovým tempem s nějakou tou pauzou. Dávejte si ale pozor na benzinové pumpy, těch je velice poskrovnu a cestou tam jsme projížděli jen okolo dvou!

 
 

V okolí je velké množství hotelů, neměl by být proto problém najít si ten nejlepší třeba přes Booking.com. Za sebe můžu dát skromný tip na nádherný Hotel Tirolerhof.

Co jsem měl s sebou za vybavení

Společnost mi dělala nádherná stylová full framová zrcadlovka Nikon DF s objektivem základního rozsahu zoomu AF-S Nikkor 18-85 mm VR. I když se jedná o 3 roky staré tělo, přesto vyniká výborným výkonem na vyšším ISO. Velkou vinětaci objektivu jsem potlačoval softwarově přes Lightroom Photoshop, kde pro něj existuje profil. Kresba i ostrost mi přijde dostatečná. Tenhle foťák si dělá marketing doslova sám, nebylo místa, kde by se mě někdo nezeptal, co to je za „dělo“.

 

ehrwald-me

Potom nesměla chybět moje milovaná APS-C zrcadlovka Sony A77II s fisheye objektivem Samyang 8mm f/3.5. Je to taková moje stálice, ještě spolu s pevnou pětatřícou tvoříme skvělý tým! 12 snímků za sekundu do RAWu spolu s výborným elektronickým hledáčkem, to celé v lehkém těle. Tentokrát jsem ji ale kromě virtuální prohlídky moc nepoužil.

Tým ještě nakonec na poslední chvíli doplnila i šikovná bezzrcadlovka s výměnnými objektivy Nikon 1 J5. Říkám jí „malé DFko“. Ta mě velice mile překvapila svou pěknou kresbou a videem. Na momentky naprosto výborná věc, v rozloženém stavu se dá tahat i v kapse od zimní bundy při lyžování. Tento post jsem ale stejně raději přenechal Samsungu Galaxy S6 Edge Plus.

Z ostatního příslušenství stojí za zmínění snad jen lehoučká panoramatická hlava Bushman Panoramic Gobi, nasazená na stativu Velbon DV-6000. Ani v mlze při -12 °C žádná z mechanických částí nezamrzla.

Fotografa ale více než technika dělají zkušenosti a já cítím, že jich stále ještě nemám dost. Výbornou fotku ostatně pořídíte i na telefon.

ehrwald-samsung Samsung Galaxy S6 Edge Plus, 40 ISO, 4.3 mm, f/1.9, 1/1000s

[SERIÁL] Kde fotit

Written by:

Published on: 29.1.2016

Filled Under: Foto, Hlavní strana, Osobní blog

, , , , ,